De zon en bescherming van de huid
Voilà! En zo ineens staat de zomer van 2020 voor de deur. En yes, we hebben er zin in! Nu de zon zich meer laat zien en iedereen in deze periode vaker buiten is, is het belangrijk de huid op een goede manier te (blijven) beschermen. Maar wat is een goede bescherming?

Erg lastig, aangezien er een groot aanbod aan zonproducten is op de huidige markt. Een goede zonbescherming moet in eerste instantie afgestemd zijn op de zonkracht en huidtype. Maar er is meer om rekening mee te houden.
Dat de zon uv-straling afgeeft is voor veel mensen niet nieuw. Wij weten dat uvA en uvB de aarde -en dus ook- de huid bereikt. UvB dringt minder diep in de huid door en zorgt voor de aanmaak van vitamine D, maar ook voor verbranding en verkleuring van de huid. UvA dringt dieper in de huid door en is grotendeels verantwoordelijk voor rimpels en pigmentvlekken.
Tevens geeft de zon infraroodstraling af en kan schade aan de huidcellen brengen waardoor collageenafbraak wordt gestimuleerd.
Vermelding van uv-straling
Op de verpakking van een zonproduct staat altijd een Sun Protection Factor (SPF) vermeld. Deze vermelding geeft de maat van bescherming aan tegen uvB, maar niet tegen uvA en infrarood. Wil je ook een bescherming tegen uvA, dan moet dat expliciet op de verpakking vermeld staan doormiddel van een cirkelvormig icoontje om het woord uvA. Gelukkig bieden de meeste zonproducten in Europa een breedspectrum-bescherming, zodat je zowel tegen uvA en uvB beschermd bent.
Welke filter moet ik kiezen in mijn product?
Een zonbescherming is opgebouwd uit verschillende filters. Er bestaan grofweg twee soorten filters met ieder onderscheidende eigenschappen. Een chemische filter absorbeert uv-straling en zorgt zo voor bescherming. Een fysische filter-ofwel op basis van mineralen- vormt een beschermlaagje op de huid en zorgt ervoor dat het uv-licht deels wordt gereflecteerd en deels geabsorbeerd. Beide filters hebben voor- en nadelen. Een chemische filter kan sneller een huidirritatie of een allergische reactie geven en voor hormonale verstoringen zorgen. Een fysische filter verdwijnt makkelijker van de huid en laat vaak een witte waas achter. Er zijn veel merken die daarop inspelen door de grootte van de moleculen te verkleinen (nanotechnologie) in de crème. In dermatologieland zijn er discussies over de gezondheidsrisico’s van deze technologie.
Bescherming tegen infrarood
Een zonbescherming met een breedspectrum is dus helaas niet voldoende. Infraroodstraling zorgt voor activatie van het MMP (Matrixmetalloproteases) enzym, een groep enzymen die zorgt voor afbraak van bindweefsel tussen de cellen, wat vermindering van collageen stimuleert. Collageen is de basis van een stevige huid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zonproducten die, naast uvA en uvB-bescherming, antioxidanten bevatten een goede bescherming biedt tegen infraroodstralingen.
Tot slot!
Alleen door regelmatig de juiste hoeveelheid van het product aan te brengen op de huid, behaal je de factor die vermeld staat. Hoe langer een product openstaat, hoe groter de kans dat stoffen en filters hun werkzaamheid verliezen.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar let op je “zonuren” en smeer de huid royaal en regelmatig in!
Fijne zomer!
Claire Baars was huidtherapeut en is nu directiesecretaresse.
"Mijn passie voor de huid ben ik echter nooit verloren en heb mijzelf op gebied van de huid altijd up-to-date gehouden".