Menu

Droge handen?

Nu we door corona het advies krijgen om onze handen regelmatig te wassen, komt er een ander probleem om de hoek kijken.

Droge handen?

Van al dat wassen, krijgen we namelijk hele droge handen. Zeep verwijdert vuil en ongewenste micro-organismen van onze huid, maar verwijdert tegelijkertijd bij elke wasbeurt kleine beetjes van onze huideigen vetten. De dunne huid van je handen voelt dan schraal en jeukerig aan. Een verzorgende handcrème is daarom nu extra belangrijk om te gebruiken. Smeren met de juiste ingrediënten zoals hydratanten en oliën & vetten helpt de huidbarrière te herstellen en voorkomt uitdroging van je huid. 

Vetzuren, vitamines en nog veel meer…

Oliën & vetten zijn nodig voor het tegengaan van vochtverlies en voor versterking van de huidbarrière. Natuurlijke oliën en vetten bevatten verschillende vetzuren die de huid van nature zelf ook aanmaakt. Bovendien zijn natuurlijke oliën en vetten rijk aan ingrediënten zoals vitamines die de huid beschermen.
Een voorbeeld van een voedende natuurlijke olie met een hoog gehalte aan huideigen vetzuren is Abrikozenolie (INCI: Prunus Armeniaca Kernel Oil). Een voorbeeld van een voedende vetstof is Shea Butter (INCI: Butyrospermum Parkii). Synthetische oliën zoals minerale oliën en siliconen bevatten geen bouwstenen voor de huid, maar gaan met hun speciale structuur het transepidermaal vochtverlies tegen door het vormen van filmlaag op de huid. Zo blijft het vocht in de huid wat nodig is voor alle belangrijke processen in de huid, zoals het aanmaken van vetten en eiwitten. 

Strong Skin!

Waar natuurlijke oliën & vetstoffen wat dieper in de huid doordringen en de huidbarrière van binnenuit versterken, blijven de synthetische oliën als een laag op de huid liggen en schermen ze de droge huid af tegen de omgeving. In die zin worden deze synthetische oliën eerder geadviseerd bij extreme uitdroging en een geïrriteerde huid met jeuk. Minerale oliën zoals Paraffinum Liquidum hebben dan de voorkeur om de beschadigde huidbarrière te herstellen. Deze oliën zijn bij voorkeur geschikt voor tijdelijk gebruik bij een huidproblemen. Terwijl natuurlijke oliën juist dagelijks gebruikt kunnen worden om een beschadigde huidbarrière te voorkomen. 

Hydratanten zijn onmisbaar voor een verzorgende handcréme

Hydraterende ingrediënten zijn in staat water aan zich te binden en houden op deze manier het beschikbare water in de huid. Voorbeelden van hydratanten zijn de INCI-namen: Glycerin, Sodium Hyaluronate (hyaluronzuur), Biosaccharide Gum-1 en Butylene Glycol.   

Do’s and don’ts

Zorg ervoor dat je handcrème dus waardevolle oliën & vetten bevat en een aantal hydratanten om uitdroging te voorkomen en je huidbarrière te herstellen. Vermijd sterk geparfumeerde handcrémes, aangezien geurstoffen voor irritaties kunnen zorgen.

Gezondheidswetenschapper en ANBOS-docent Lavienja Schreurs – Braam

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.