Menu

Last van acne?

Er zijn negen redenen van een onverwachte uitbraak van acne op je gelaat. Acne uitbraken zijn lastig. Soms zijn we eindeloos aan het zoeken naar de oorzaak van je acne-uitbraak, zodat we de uitbraak kunnen voorkomen of verminderen.

Last van acne?

Er zijn verschillende minder voor de hand liggende oorzaken die puistjes kunnen veroorzaken en/of verergeren. Ze zitten vaak in je dagelijkse routine en daarom minder opvallend.

Het goede nieuws? Er zijn oplossingen voor alle negen redenen die we gaan bespreken.

De 1e reden: je handen

Break-outs worden veroorzaakt door dode huidcellen, talg (ons huidsmeer) en P. acnes-bacteriën die in onze poriën samenkomen. Het aanraken van je gezicht verspreidt de bacteriën die al op je huid zitten en voegt extra bacteriën toe. Het perfecte recept voor een uitbraak! Knijpen en krabben op je huid heeft hetzelfde effect en helpt je ook niet om je huid schoon te houden.

De oplossing: Was je handen regelmatig wanneer je de oncontroleerbare gewoonte hebt om altijd aan je gezicht te zitten om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

De 2e reden: Je huidreinigingsroutine

Je kunt je gezicht overdreven reinigen. Ja, dat is echt! Je gezicht te veel scrubben, kan ervoor zorgen dat verstopte poriën opzwellen en bacteriën verspreiden over je gezicht. Het gebruik van te veel uitdrogende producten zal je huid te ver uitdrogen, tot het punt dat het te veel talg gaat produceren om de huidflora in stand te houden. Hierdoor kunnen er spontaan puistjes ontstaan.

De oplossing: Gebruik uitsluitend reinigingsproducten die geschikt zijn voor jou persoonlijke huidtype en volgens het juiste gebruiksvoorschrift van je specialiste.

De 3e reden: je make-up

Er zijn verschillende ingrediënten in make-up die erom bekend staan de poriën te verstoppen en zo puistjes veroorzaken. Ze variëren van parabenen en petrochemicaliën tot alcohol en siliconen.

De oplossing: Gebruik producten zonder minerale oliën en silicone. Let erop dat ze non-comedogene zijn. Minerale poeders en make-up zijn geweldige alternatieven. Wellicht is het tijd geworden om je oude (waarschijnlijk door bacteriën geteisterde) make-up weg te gooien en over te stappen op minerale make-up.

De 4e reden: je make-up kwasten en make-up sponzen

Omdat de bacteriën die van nature op je huid zitten elke keer ook op je kwasten en sponzen komt. Aangezien vele producten hydraterende bestanddelen bevatten, is dit gelijk een heerlijke voedingsbodem voor de bacteriën.

De oplossing: Reinig je kwasten en sponzen minimaal 1x per week met een zacht afwasmiddel. Dep ze handdoek droog en laat ze verder drogen aan de open lucht.

De 5e reden: Je haarverzorgingproducten

Herinner je je die vervelende siliconen in je make-up? Ze zitten namelijk ook in heel veel haarverzorgingproducten, samen met sulfaten die je poriën verstoppen!

De oplossing: Controleer de ingrediëntenlijsten van je haarverzorgingproducten om te zien of ze siliconen of sulfaten bevatten. Als dat het geval is, schakel je over op een biologisch of volledig natuurlijk merk.

De 6e reden: Je yogamatje, zweetbandje of sportlegging

Je yoga mat, zweetband of sportlegging kan acne-veroorzakende bacteriën bevatten. Wanneer je te lang in je bezwete legging blijft rondlopen kun je last krijgen van zgn. acne mechanica. De bezwete legging wordt bijna niet blootgesteld aan de lucht, omdat hij strak om de huid zit. Door wrijving kan er dus acne ontstaan.

De oplossing: Was alle sportkleding op minimaal 60 graden en zorg ervoor dat je een schone handdoek over de yoga mat heen legt. Ga douchen zodra je klaar bent met sporten/zweten en vergeet niet om direct schone kleding aan te trekken.

De 7e reden: Je mobieltje

Je telefoonscherm verzamelt bacteriën van vrijwel alles wat je de hele dag aanraakt. Het scherm komt in direct contact met je gezichtshuid.

De oplossing: Probeer er een gewoonte van te maken om je scherm regelmatig af te vegen met alcohol of een desinfectiedoekjes.

De 8e reden: Je handdoeken en kussenslopen

Het wordt vaak vergeten met hoeveel bacteriën deze alledaagse voorwerpen in contact komen en hoeveel ze vasthouden! Zeventig procent van het spul dat wasgoed vies maakt, is onzichtbare talg, dode huidschilfers, zeepresten, overtollige crèmes, lichaamsvloeistoffen en allerlei andere porie-verstoppende rommel.

De oplossing: In het ideale geval zou je handdoeken en kussenslopen elke dag moeten wassen op 60 graden, maar dit gebeurt zelden tot nooit. Probeer in elk geval elke dag een schone handdoek te gebruiken (koop gastendoekjes) en was je kussensloop 2x per week.

De 9e reden: Je dieet/eetgewoonten

Het is een bewezen mythe dat vette voedingsmiddelen acne veroorzaken. Er wordt echter wel gedacht dat koolhydraten en dan met name suikers en zuivelproducten, je kansen op een uitbraak vergroten en indien je hiervoor gevoelig bent.

De oplossing: Overweeg om een paar weken geen suiker en zuivel te eten, om te zien hoe je huid hierop reageert. Het is makkelijker gezegd dan gedaan! Je kunt ook overwegen om naar een specialist te gaan om te kijken of je specifieke voedselallergieën hebt die puistjes kunnen veroorzaken.

De reden dat de uitbraken sterk varieert van persoon tot persoon is niet bekend, dus wees niet ontmoedigd als het veranderen van een van deze gewoonten niet meteen je acne geneest. Wees geduldig en blijf op de hoogte van deze boosdoeners, zodat je huid niet de gevolgen hoeft te hebben!

Je huid roept om aandacht… Luister je wel?

Eigenaresse Johanna van Lieshout van Salon Johanna

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.