Menu

Functies en opbouw

De huid is in vele opzichten belangrijk. Het is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en heeft meerdere functies.

Functies en opbouw

De huid is in vele opzichten belangrijk. Het is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en heeft meerdere functies.


De belangrijkste taak van de huid is een barrière vormen tegen verschillende ziekteverwekkers. Daarnaast kan de huid absorberen (zuurstof, medicijnen -denk aan nicotinepleisters) en uitscheiden (zweet en feromonon - aantrekkingskracht potentiele partners). Ook is de de huid in staat om onder invloed van zonlicht het hormoon vitamine D te maken. Tenslotte heeft de huid een belangrijke rol in esthetiek.


Opbouw van de huid

De gediplomeerde ANBOS-schoonheidsspecialist heeft hiervoor jarenlang gestudeerd en weet met welke behandelingen en verzorgingsproducten hij of zij jouw huid het beste kan behandelen. Maar om toch enigszins zelf ook te begrijpen hoe de huid in elkaar zit, geven we je hieronder een korte samenvatting.

3 lagen

Je huid bestaat uit 3 lagen;

  • de opperhuid (epidermis)
  • lederhuid (dermis)
  • het onderhuids bindweefsel (subcutis of hypodermis)

Opperhuid (epidermis)

De opperhuid is de buitenste laag van de huid. Deze laag bestaat op zich wee uit 5 lagen:

  • Hoornlaag (stratum corneum)
  • Heldere laag (stratum lucidum)
  • Korrellaag (stratum granulosem)
  • Stekellaag (stratum spinosum)
  • Basaalcellaag of kiemlaag (stratum basale)

De hoornlaag is de bovenste laag van de epidermis hier vindt de afschilfering van de huid plaats. Een gezonde huid verliest ongeveer 1 miljoen dode huidcellen per 45 minuten. De opperhuid vernieuwd zich volledig in ongeveer 28 tot 30 dagen. Het afschilferingsproces vertraagt naarmate je ouder wordt.

In de basaalcellaag of kiemlaag (de onderste laag) worden de nieuwe cellen van de opperhuid gevormd (keratynocyten). In deze laag bevinden zich ook de pigmentcellen (melanocyten), deze cellen geven pigment af aan de nieuwe cellen (keratynocyten). Daarmee wordt de celkern beschermt tegen UV-straling.

De nieuwe cellen (keratynocyten), gevormd in de basaalcellaag, schuiven via de stekellaag, korrellaag en heldere laag omhoog naar de hoornlaag waarna het afschilfert.

Tussen de heldere laag en de korrellaag zit een vliesje (membraan) dat het natuurlijke vochtniveau van de huid regelt. Dit vliesje noem je de reinse barrière.

Lederhuid (dermis)

De lederhuid is een laag bindweefsel en ligt onder de opperhuid. Vlak onder de opperhuid bevat de lederhuid veel typen bindweefselcellen zoals fibroblasten en mestcellen. In mindere mate zijn lymfocyten en andere witte bloedcellen aanwezig. In dit weefsel spelen zich allerlei afweerprocessen van de huid af. De onderste lagen van de lederhuid bestaan vooral uit collagene vezels. Deze vezels lopen voor een groot deel gelijk aan het huidoppervlak. Hierdoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan de mechanische sterkte van de huid. Verder vind je in de lederhuid ook talgklieren die gekoppeld zijn het haarwortelkanaal. Onderaan het haarwortelkanaal vind je een haarzakje waar de haarwortel uit groeit. Ook zintuigcellen, bloedvaten en zweetklieren bevinden zich in de lederhuid.


Onderhuids bindweefsel (hypodermis of subcutis)

Het onderhuids bindweefsel bestaat voornamelijk uit vetweefsel, deze zijn afgescheiden door bindweefselschotten. Ook de bloedvaten en zenuwen vind je hier. 

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.