Menu
Direct naar downloads

Veelgestelde vragen RIVM onderzoek 'Risicovolle schoonheidsbehandelingen'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil meer zicht krijgen op de risico’s van huidverbeterende behandelingen zoals chemische peelings. Daarom is het RIVM gevraagd een onderzoek te starten. Zij hebben ANBOS als ‘veldpartij’ benaderd om hier vanaf de start aan mee te werken. Lees onderstaand de veel gestelde vragen die we over het onderzoek van het RIVM hebben opgesteld. Heb je na het lezen van deze Q&A nog geen antwoord op jouw vraag, neem dan gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen RIVM onderzoek 'Risicovolle schoonheidsbehandelingen'

(19 februari 2018)

1.    Wat is de status van dit onderzoek?
Het RIVM onderzoekt wat er gebeurt in salons, zodat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een plan kan maken voor haar toezicht op schoonheidssalons en huidtherapeuten. Ze zullen daarbij vooral letten op de meest risicovolle producten en behandelingen. Het is dus geen wet(voorstel).

2.    Vallen behandelingen met apparatuur zoals IPL/laser ook onder dit onderzoek?  
Nee. Behandelingen met Energy Based Devices (EBDs) zoals IPL/laser zijn eerder onderzocht, zoals jullie weten, en worden nu niet meegenomen in dit onderzoek.

3.    Mogen we straks niets anders meer doen dan reinigen en verzorgen?
Jawel. Dit onderzoek wordt gedaan omdat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beter beeld wil hebben van wat er in salons aan behandelingen wordt gegeven. Dan kan zij heel gericht inspecties uitvoeren. Omdat ANBOS nu vanaf het begin betrokken wordt, kunnen we ons maximaal sterk maken voor de belangen van goed opgeleide schoonheidsspecialisten die op een verantwoordelijke manier werken. Tegelijk kunnen we benadrukken dat er wel zorg is over dergelijke behandelingen door onvoldoende geschoolde schoonheidsspecialisten (de ‘beunhazen’) en  dat wij graag zouden zien dat daar veel meer tegen wordt gedaan. Dat is in het belang van de hele branche.

4.    Waarom werkt ANBOS hieraan mee?
Zelfregulering.   Meedenken en meepraten vanaf het begin geeft de beste kans op invloed. En wij vinden het belangrijk dat we transparant en eerlijk zijn over de branche. Wij zetten bij de politiek in op zelfregulering, dus geen regelgeving van buitenaf maar door de branche zelf. Dan moet je ook vertellen waar de branche mee bezig is, welke risico’s wij daarbij zien en hoe die te beheersen zijn.

5.    Als ik antwoord geef, staat dan binnenkort de IGJ bij mij op de stoep?
Nee. Wij doen op twee manieren onderzoek: als reactie op onze e-mailnieuwsflits en via twee besloten Facebookgroepen  (De Schoonheidsspecialisten groep en Beautyprofessionals Nederland). ANBOS-medewerkers zijn zelf geen schoonheidsspecialist. Om dit te kunnen peilen zijn de bevindingen van onze gediplomeerde schoonheidsspecialisten erg belangrijk.  Alle antwoorden worden anoniem verwerkt. Wij noemen nooit een naam van een salon.

6.    Wat gebeurt er uiteindelijk met het rapport? Komt er weer een wetsvoorstel zoals met IPL/laser?
Dat is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek. Bij zeer grote risico’s die moeilijk te beheersen zijn, is dit eerder het geval dan wanneer blijkt dat de risico’s laag tot gemiddeld zijn. Het is dus nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen.   

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek 'Risicovolle schoonheidsbehandelingen'.

Er is eerder geïnventariseerd wat er gebeurt in schoonheidssalons en waarop toezicht moet worden gehouden. Die rapporten vind je rechts, onder Downloads.

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.