Menu

ANBOS betrokken bij start RIVM onderzoek ‘Risicovolle schoonheidsbehandelingen’

maandag 19 februari 2018

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil meer zicht krijgen op de risico’s van huidverbeterende behandelingen zoals chemische peelings. Daarom is het RIVM gevraagd een nieuw onderzoek te starten. Zij hebben ANBOS als ‘veldpartij’ benaderd om hier vanaf de start aan mee te werken.

ANBOS betrokken bij start RIVM onderzoek ‘Risicovolle schoonheidsbehandelingen’

Ons doel: samen sterk
Dat het RIVM ANBOS hiervoor benadert, zien wij als positief nieuws. Als belangenbehartiger van gediplomeerde schoonheidsspecialisten krijgt ANBOS op deze manier op tijd de kans op te komen voor hun belangen. En deze kans pakken wij maar al te graag. Natuurlijk willen wij voorkomen dat deskundige, bevoegde en bekwame schoonheidsspecialisten straks bepaalde behandelingen niet meer zouden mogen doen. Het RIVM heeft ons verzekerd dat dat ook echt niet de bedoeling is. Hun uiteindelijke doel is een goed beeld te krijgen van de risico’s die mogelijk verbonden zijn aan bepaalde schoonheidsbehandelingen. Wij kunnen hen daarbij helpen door hen o.a. te informeren over alles wat we als branche al zelf doen om risico’s beheersbaar te maken, zodat de klant ook voor die behandelingen in vertrouwde handen is bij de ANBOS-schoonheidsspecialist.

Onze concrete vraag aan jou
Het RIVM heeft ons gevraagd aan te geven welke huidverbeterende producten of behandelingen mogelijke risico’s met zich meebrengen. Zelf denken zij onder andere aan chemische peelings. Behandelingen met Energy Based Devices (EBDs) vallen hier buiten, deze zijn immers al eerder onderzocht. Om te bepalen welke producten en/of behandelingen risicovol zijn, doet ANBOS een beroep op de expertise van haar leden door middel van een onderzoek. Via de nieuwsbrief en in twee besloten Facebookgroepen, Beautyprofessionals Nederland en de Schoonheidsspecialistengroep, vraagt ANBOS een reactie op de vraag: welke producten en/of behandelingen voor huidverbetering zijn volgens jullie het meest risicovol? Alle antwoorden worden anoniem door ANBOS verwerkt. Daarbij wordt nooit een naam van een salon genoemd. Het enige wat we doorgeven zijn de mogelijk risicovolle producten en behandelingen die genoemd worden.

Vervolgprocedure
Over ongeveer een maand komt er een bijeenkomst met verschillende partijen uit het veld. Daarna maakt IGJ een lijst van te onderzoeken producten en behandelingen. Daarvan brengt zij het volgende in kaart: 
a. Welke complicaties mogelijk optreden. 
b. Welke beheersmaatregelen genomen kunnen worden om het eventuele risico op complicaties te beperken.
Dit wordt in een vervolgbijeenkomst besproken met de betrokken partijen, met de vraag of zij zich herkennen in de rapportage. RIVM wil het met de partijen eens worden over de indeling van producten in categorieën van laag of hoog risico.

Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat je je over dit bericht zorgen maakt. Lees daarom hier de veel gestelde vragen die we over dit onderwerp hebben opgesteld. Heb je na het lezen van deze Q&A nog geen antwoord op jouw vraag, neem dan gerust contact met ons op. 

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.