Menu

ANBOS: “Gespecialiseerde zorg door schoonheidsspecialisten moet beschikbaar blijven”

vrijdag 18 december 2020

Behandelingen door gespecialiseerde schoonheidsspecialisten, die vallen onder de aanvullende zorgverzekering, moeten kunnen doorgaan, zegt brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten ANBOS in een brief naar Minister Van Ark.

ANBOS: “Gespecialiseerde zorg door schoonheidsspecialisten moet beschikbaar blijven”

Door het sluiten van de contactberoepen mag de schoonheidsspecialist geen behandelingen uitvoeren. Hierdoor worden ook de huidbehandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering, uitgevoerd door gespecialiseerde schoonheidsspecialisten, abrupt onderbroken.

“Er bestaat een lange lijst van uitzonderingen op het sluiten van contactberoepen. Maar de gespecialiseerde zorg door AGB-geregistreerde schoonheidsspecialisten staat hier niet bij. En dat schept onduidelijkheid, zeker nu andere beroepsgroepen wel nog open mogen blijven”, aldus ANBOS.

“Zo wordt er bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt voor medisch pedicures die nog medische noodzakelijke voetzorg mogen verlenen, terwijl onze beroepsgroep aan dezelfde voorwaarden voldoet.” Huidtherapeuten en cosmetisch artsen kunnen nu dezelfde behandelingen blijven geven als de schoonheidsspecialist. ANBOS: “Buiten dat de schoonheidsspecialist met de juiste kwalificaties hierdoor compleet buitenspel wordt gezet, is vooral de cliënt de dupe.”

Schoonheidsspecialisten en zorg vanuit aanvullende zorgverzekering
Schoonheidsspecialisten vallen onder de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) en voeren ook behandelingen uit in het kader van de aanvullende zorgverzekering voor huidzorg. Deels worden deze behandelingen gegeven in een verwijsstructuur vanuit huisarts of dermatoloog. Medische noodzakelijkheid is daardoor gewaarborgd. Echter, door de sluiting van alle schoonheidssalons, worden ook behandelingen met een medische noodzaak abrupt onderbroken. Met alle gevolgen van dien.

ANBOS vraagt om dit probleem te erkennen en het beschikbaar houden van schoonheidsspecialisten die in het kader van vergoede zorg vanuit de aanvullende verzekering, binnen een verwijsstructuur vanuit een (huis)arts behandelingen geven.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.