Menu

ANBOS start met witte lijst EBDs

donderdag 15 maart 2018

Consumentenveiligheid is een belangrijk aspect van het werk van de schoonheidsspecialist. Daarom heeft ANBOS het initiatief genomen om criteria uit te werken voor een quick scan van zogenoemde energy based devices (EBDs). Na beoordeling door een onafhankelijke organisatie, DARE!!, geeft de witte lijst een overzicht van apparatuur die een CE-markering heeft met conformiteitsverklaring en met een technische specificatie. De procedure bij DARE!! is vanaf vandaag opengesteld voor leveranciers.

ANBOS start met witte lijst EBDs

Voorbeeld: IPL/laserapparatuur
Een voorbeeld van energy based devices is de IPL/laser-apparatuur die wordt gebruikt voor ontharen. Bij ANBOS is dit een geregistreerde specialisatie voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten. Tijdens een informatiebijeenkomst is met leveranciers afgesproken dat de aandacht in eerste instantie, tot september, gaat naar IPL/laserapparatuur. Daarna kan ook andere apparatuur worden beoordeeld voor publicatie op de witte lijst.

Voordelen voor ANBOS-leden
Voor ANBOS-leden betekent de witte lijst meer zekerheid voorafgaand aan de investering in apparatuur, en meer objectiviteit. Zij hoeven voor apparatuur op de witte lijst niet zelf te controleren of de juiste documentatie en labelling aanwezig is. ANBOS neemt de leden werk uit handen.

Voordelen voor leveranciers
Voor leveranciers is de beoordeling voor de witte lijst een extra check of hun apparatuur voldoet aan de Europese regelgeving (met name voor importeurs). Zij krijgen een korte rapportage van de bevindingen van de quick scan. Bovendien worden ze op een positieve manier zichtbaar bij afnemers.

Wat is de quick scan niet?
Bij de quick scan wordt de apparatuur niet (opnieuw) getest of doorgemeten. Daarmee zijn zulke hoge kosten gemoeid, dat dat niet haalbaar is. We gaan er vanuit dat leveranciers daarin hun eigen verantwoordelijkheid hebben genomen, zodat de grenswaarden die de schoonheidsspecialist instelt op de apparatuur betrouwbaar zijn. Opname op de witte lijst zegt ook niets over de effectiviteit van behandelingen met dat apparaat. Wat wordt beoordeeld, is of de apparatuur volgens de bijgeleverde documentatie voldoet aan Europese regelgeving.

Bekijk binnenkort de witte lijst
Zodra er beoordelingen zijn uitgevoerd, worden die gepubliceerd op deze website.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.