Menu

ANBOS-voorzitter reageert op artikel De Volkskrant

woensdag 15 mei 2019

Eerder deze week verscheen een artikel in De Volkskrant over de beroepsethiek van beautysalons. Om welk onderzoek gaat het hier eigenlijk en wat vinden wij als brancheorganisatie hier van? ANBOS-voorzitter Jantine van ’t Klooster geeft haar reactie.

ANBOS-voorzitter reageert op artikel De Volkskrant

“ANBOS gaf medio 2014 het startsein voor een project dat moest uitmonden in een richtsnoer Beroepsethiek voor schoonheidsspecialisten. Dit is uiteindelijk uitgewerkt in een uitgebreid boek, met als titel ‘Ethiek voor de schoonheidsverzorging’ en is destijds onder alle leden verspreid.

Onderdeel van het betreffende project is onder andere een onderzoek geweest onder schoonheidsspecialisten, uitgevoerd door Erasmus MC. Dit onderzoek moest ethische kwesties in kaart brengen en richtte zich niet op het al dan niet bekwaam zijn voor een specifieke behandeling.  

Wat mij betreft is dit artikel daarmee een onjuiste weergave van de conclusies van het onderzoek en zet daarmee professionele schoonheidsspecialisten compleet in het verkeerde daglicht.

Helaas was ANBOS niet op de hoogte van de volledige inhoud van het artikel. Hadden we dit vooraf ingezien, dan hadden we nooit meegewerkt aan de totstandkoming van het stuk.

Het is jammer dat deze journalist heeft besloten om het verhaal eenzijdig negatief op te schrijven. Dat is een keuze, maar dit staat los van ANBOS. Er zal altijd gezocht worden naar ‘sensatie’ en dat kan helaas geen enkele brancheorganisatie voorkomen.”

 

Noot. Dr. Eline Bunnik, de geïnterviewde in het artikel, heeft ons inmiddels laten weten het zelf ook niet eens te zijn met de context en de toon van dit artikel. “Ik heb juist aangegeven hoe bijzonder het was om alle normen en morele principes die impliciet in het handelen van de schoonheidsspecialist gelegen zijn, boven water te krijgen in het project.”, aldus dr. Eline Bunnik.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.