Menu

Bijstelling Noodloket lost problemen Schoonheidssector niet op

maandag 30 maart 2020

Driekwart van de ondernemers in de schoonheidsverzorging komt nog steeds niet in aanmerking voor compensatie voor het sluiten van salons.

Bijstelling Noodloket lost problemen Schoonheidssector niet op

Nadat er afgelopen weekend een storm van protesten opstak uit meerdere sectoren, werd zaterdag de regeling voor het Noodloket bijgesteld en ruimer opengesteld. Deze bijstelling voorziet nog steeds niet in tegemoetkoming voor ondernemers met een bedrijf aan huis. Hierdoor staat het overgrote deel van de schoonheidsspecialisten (75-80%) alsnog in de kou. 

Ondernemers in de schoonheidsverzorging zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Het kabinet heeft op 23 maart het uitoefenen van het beroep tot 6 april verboden. Binnen de beroepsgroep was veel begrip: er moest alles worden gedaan om het corona-virus in te dammen. 

Het kabinet heeft in de brief van 17 maart 2020 schoonheidsverzorging als voorbeeld genoemd van een sector die voor compensatie in aanmerking zou komen. Schoonheidsspecialisten zouden recht krijgen op 4000 euro om de klap van de abrupte sluiting van het bedrijf op te vangen. 

Na deze eerste hoopvolle berichten kwam echter teleurstelling op teleurstelling. Bij de opening van het Noodloket op 27 maart bleken de meeste bedrijven uitgesloten omdat ondernemers met een bedrijf aan huis geen aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming. Nadat er dit weekend een storm van protesten opstak uit meerdere sectoren, werd zaterdag de regeling bijgesteld en ruimer opengesteld. 

Helaas is in het nieuwe pakket opnieuw een bepaling opgenomen die ondernemers met een bedrijf aan huis uitsluit:  “Niet-horecaondernemingen verklaren ten minste één vestiging met een ander adres te hebben dan het privéadres van de eigenaar/eigenaren. Bij deze ondernemingen mag het privéadres van de eigenaar/eigenaren dus niet gelijk zijn aan het vestigingsadres”

Het is onbegrijpelijk dat het kabinet vasthoudt aan het uitsluiten van ondernemers met een bedrijf aan huis voor compensatie. Het overgrote deel van de schoonheidsspecialisten (75-80%)  heeft een in of aan de eigen woning gevestigde onderneming. Driekwart van de ondernemers van de zwaar getroffen sector kan daarmee dus geen aanspraak maken op de zo noodzakelijke maatregel. Hierbij moet bedacht worden dat het gaat om een beroepssector die verplicht gesloten is tot minimaal 6 april. 

Het kabinet hanteert de redenering dat in of aan huis gevestigde ondernemers geen of weinig vaste lasten zouden hebben. Dat klopt echter niet; onderzoek door ANBOS toont aan dat de vaste lasten van deze groep 27% van de omzet bedraagt. Ter vergelijking: de vaste kosten van de in een bedrijfspand gevestigde ondernemer zonder personeel zijn 38%. Er is geïnvesteerd in verbouwing en inrichting, zodat de praktijk ruimte voldoet aan de eisen van de Code van de Schoonheidsspecialist. En er zijn vaste kosten van afschrijvingen, nutsvoorzieningen, leasecontracten, rente en aflossing van (hypothecaire) leningen en andere zaken. 

ANBOS roept het kabinet daarom met klem op om voor deze branche  alsnog het Noodloket open te stellen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.