Menu

Koers 2020 - kwaliteitsregister

zaterdag 21 december 2019

ANBOS heeft kennis genomen van de situatie rondom de organisatie Just Wellness. Het sterkt ANBOS in de koers die we hebben uitgezet om in 2020 een Kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten op te zetten.

Koers 2020 - kwaliteitsregister

Hart van Nederland heeft ANBOS vanmiddag om een reactie gevraagd over de recente ontwikkelingen.

De politiek pleit voor strengere regelgeving, hoe kijkt ANBOS hier tegenaan?
Wetgeving zal nooit zo snel gaan als de ontwikkelingen van nieuwe technologie in de beautybranche. Daarom is een kwaliteitsregister zo belangrijk. Hiermee wordt op persoonsniveau de kwaliteit van de individuele schoonheidsspecialist inzichtelijk. Consumenten kunnen dit register raadplegen. Zo kun je zien bij wie je terecht kunt en welke kwaliteit je kunt verwachten.

Recentelijk onderzoek van het RIVM, waar ANBOS bij betrokken is geweest, wees al uit: niet bekwaam maakt niet bevoegd. Wij vinden het van groot belang dat schoonheidsspecialisten zijn opgeleid voor de behandeltechnieken die zij uitvoeren. Ook adviseren wij met klem om alle basiszaken goed op orde te hebben. Voldoet de apparatuur aan de juiste certificeringen? Ben je voldoende opgeleid en bevoegd? Kun je je verzekeren voor aansprakelijkheid voor deze techniek? Is dat niet het geval, begin er dan vooral niet aan.

Wat is het effect van deze gebeurtenis op het imago voor de branche?
Het effect is dat de hele beroepsgroep in een negatief daglicht wordt gezet, terwijl gediplomeerde schoonheidsspecialisten werken volgens strenge richtlijnen en verplichte nascholingen volgen. Consumentenveiligheid staat voorop en dit begint bij een goede consumentenvoorlichting. Het kwaliteitsregister, dat medio 2020 van start gaat, voorziet hierin.

Wat is het advies van ANBOS aan consumenten?
Iedereen in Nederland kan zich schoonheidsspecialist noemen, zonder hiervoor opgeleid te zijn. Dit zorgt voor ongewenste situaties en onduidelijkheid bij de consument. Controleer daarom altijd of een schoonheidsspecialist gediplomeerd is, aangesloten is bij ANBOS én dat hij of zij een geregistreerde vakspecialisatie heeft zoals in dit geval ontharingstechnieken. Dat is te vinden op de website van ANBOS.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.