Menu

Lager BTW-tarief kappers leidt niet tot meer bezoek

woensdag 22 november 2017

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft onderzoek gepubliceerd over de effecten van de lagere BTW voor kappersbehandelingen. De belangrijkste conclusie: de btw-verlaging is bijna geheel doorgegeven aan de consument in de vorm van lagere prijzen. Het heeft niet gezorgd voor een groter volume van kappersdiensten of meer werkgelegenheid in de kappersbranche.

Lager BTW-tarief kappers leidt niet tot meer bezoek

In het rapport besteedt het CPB ook aandacht aan het verschil met schoonheidsspecialisten, die het hoge BTW-tarief moeten berekenen over hun diensten.

Het CPB stelt dat het volume van de omzet van kappers en schoonheidsspecialisten zich voor de btw-verlaging gelijk lijkt te hebben ontwikkeld. "Na de btw-verlaging lijkt de volumeontwikkeling bij kappers achter te blijven. Het volume stijgt wel, maar minder dan bij schoonheidsspecialisten." Oftewel, de omzet is bij schoonheidsspecialisten meer gegroeid dan bij kappers. Er is een licht positief werkgelegenheidseffect bij kapsalons gevonden in de cijfers, maar dat is niet statistisch significant. Bovendien lijkt het verschil samen te hangen met juist een dip in de werkgelegenheid bij schoonheidssalons. En als wordt gekeken naar de ondernemingen die voor de beleidswijziging al bestonden, dan blijkt dat het aantal kappersbedrijven in vergelijking met het aantal schoonheidssalons eerder is gedaald dan gestegen.

(bron: nu.nl)

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.