Menu

Nieuwe ontwikkelingen; antwoorden van minister Schippers op Kamervragen

woensdag 14 december 2016

Op 13 december 2016 heeft de minister geantwoord op de vragen van de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een belangrijk deel van die vragen is door ANBOS gesteld aan de commissie bij het aanbieden van de petitie met ruim 51.000 handtekeningen.

Nieuwe ontwikkelingen; antwoorden van minister Schippers op Kamervragen

In de antwoorden van de minister staan zaken die voor ons heel belangrijk zijn. Zo meldt de minister dat het in opdracht van ANBOS uitgebrachte rapport ‘licht op de zaak’ over IPL/laser nog in behandeling is bij het RIVM. Daarover zegt zij “een voorziening inzake laseren is afhankelijk van vervolgadvies van het RIVM en zal ik na uitkomst van het vervolgadvies zo snel mogelijk in procedure brengen." Dat is een belangrijk punt, want als het RIVM een positief advies geeft, zegt de minister “of en hoe dat verwerkt wordt in een AMvB [Algemene Maatregel van Bestuur]”.

ANBOS vraagt al heel lang om zo’n AMvB: daarin kunnen we goed regelen onder welke voorwaarden en condities schoonheidsverzorging IPL/laser mag toepassen.

Ook de apparatuur komt aan bod. ANBOS heeft meerdere malen gevraagd om aanvullende wetgeving voor apparatuur. Uit de antwoorden van de Minister blijkt dat zij niet van plan is extra maatregelen te nemen. ANBOS zal nu versneld invulling gaan geven aan een ‘witte lijst’ waarin apparatuur wordt opgenomen die voldoet aan de voorwaarden van de CE markering. Zo kunnen de ondernemers in de schoonheidsverzorging wel een goede keuze maken! Dit zullen wij aan de minister melden, maar ook aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg, de Wkkgz. Daarover zegt de minister desgevraagd: “Met de komst van de Wkkgz valt de zorg die in de cosmetische sector wordt geboden onder toezicht van de IGZ”. Dat is duidelijk. ANBOS gaat deze Wet dan ook, zoals bedoeld door de wetgever, gewoon uitvoeren. Zonder de beperking die op een website van het ministerie wordt genoemd.

Tot slot de opleiding. De minister houdt vast aan haar standpunt dat schoonheidsspecialisten de deeltijdopleiding tot huidtherapeut kunnen volgen om zelfstandig IPL/laser te kunnen toepassen. Zij meldt dat dit in 2018 mogelijk zou moeten zijn. ANBOS zal de minister informeren dat alleen de Haagse Hogeschool van plan is zo’n deeltijd opleiding aan te gaan bieden. Hoe gaan we dat dan regelen?

De oplossing hangt ook hier weer samen met het vervolgadvies van het RIVM.

Maar, schrik niet! De minister heeft aangekondigd de wetswijziging nog voor jaarwisseling aan de Tweede Kamer aan te bieden. Daarin is dus nog niet alles geregeld en wordt IPL/laser genoemd als voorbehouden handeling. Als er een afwijking komt is dat met een AMvB, maar die komt dus later.

Opnieuw een beroep op ons geduld. Het heeft nu geen zin om op de zaken vooruit te lopen. ‘Keep your fingers crossed’ over het vervolgadvies van het RIVM!

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.