Menu

Ongelijkheid in BTW-tarieven: Vraag & Antwoord

woensdag 14 augustus 2019

Een aantal maanden geleden publiceerde ProVoet een update over een reeds langlopende rechtszaak over rechtsongelijkheid tussen pedicure en podotherapeut. De podotherapeut kan dezelfde behandeling aanbieden zonder BTW terwijl voor de pedicure een BTW van 21% geldt. Naar aanleiding van dit bericht zijn er veel vragen bij ANBOS binnengekomen over de situatie van de schoonheidsspecialist versus bijv. de huidtherapeut. Hierbij een korte uitleg over de achtergrond van deze rechtszaak.

Ongelijkheid in BTW-tarieven: Vraag & Antwoord

Waar ging de rechtszaak van ProVoet om?

Net als bij schoonheidsspecialisten zijn ook de diensten van de (medisch) pedicure belast met het hoge BTW tarief. De diabetische voetzorg, een heel specifiek element in de voetverzorging, kan in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. Daarnaast wordt deze specifieke behandeling vaak uitgevoerd in opdracht van een podotherapeut en dan uitbesteed aan een (medisch) pedicure. Met die reden heeft de Rechtbank Gelderland op 15 mei uitspraak gedaan dat medisch pedicures, die risicovoeten behandelen ten behoeve van diabetische voetzorg, voortaan dezelfde vrijstelling van BTW mogen toepassen als podotherapeuten. Dit geldt dan alleen voor deze specifieke behandelingen.

Waarom is de situatie van schoonheidsspecialisten anders?

De situatie bij de schoonheidsspecialist is anders en kan niet vergeleken worden. Behandelingen binnen schoonheidsverzorging worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering en is geen basiszorg. Als je bijv. een vergelijk wil maken met een acne behandeling; die wordt nagenoeg altijd rechtstreeks individueel door de schoonheidsspecialist uitgevoerd, er is dan geen sprake van een ‘opdracht relatie’ vanuit een andere beroepsgroep. 

Kan ANBOS het BTW verschil tussen schoonheidsspecialisten en andere beroepsgroepen voor dezelfde behandelingen ook aanvechten?

Op basis van bovenstaande verschillen is het aanvechten van een mogelijke ongelijkheid van schoonheidsverzorging met (medische) beroepsgroepen niet kansrijk. De Belastingdienst heeft daarnaast een hoger beroep aangevraagd waardoor ook de pedicures nog niet die erkenning krijgen die ProVoet voor ze aanvecht. Het gehele proces loopt al meerdere jaren. Stappen om de BTW situatie bij schoonheidsspecialisten opnieuw aan te kaarten zijn er daarom niet.

Is de uitspraak voor pedicures al definitief?

Nee. Op dit moment is de situatie nog onveranderd, daarnaast is de Belastingdienst in hoger beroep gegaan waardoor een definitieve uitspraak langer op zich laat wachten.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.