Menu

Onterecht geretourneerde producten

woensdag 24 januari 2018

Stel je eens voor dat je naast je salon een webwinkel runt waar je beautyproducten verkoopt, maar je krijgt regelmatig producten retour die beschadigd of duidelijk gebruikt zijn. Waar ligt voor jou dan de grens? Wanneer mag en kan je als webwinkel een retour weigeren? ANBOS zocht het uit.

Onterecht geretourneerde producten

Een consument heeft in principe het recht om een product binnen 14 dagen na ontvangst aan te melden als retour. Het product dient daarna, binnen 14 dagen, retour gezonden te worden. Dit geretourneerde product mag je als webwinkel niet weigeren. Maar het kan voorkomen dat de retouren die je ontvangt beschadigd of gebruikt zijn of zelfs helemaal niet geretourneerd mochten worden, bijvoorbeeld omdat deze bederfelijk zijn. Er is echter een verschil tussen uitproberen of gebruiken. Als winkel mag je een retour niet weigeren als het enkel en alleen gaat omdat het product is uitgepakt, geprobeerd of zelfs in veel gevallen gebruikt. Maar wat je wel mag is een schadevergoeding in rekening brengen. Deze schadevergoeding dient dan voor alles dat meer is dan “noodzakelijk om de aard, de kenmerken en de werking vast te stellen”.

Indien de consument het product later dan de retourtermijn retourneert, heb je als webwinkel geen verplichting meer om met deze retournering akkoord te gaan. Je zult het product weer terug moeten sturen. Dit zelfde geldt voor een product dat men retourneert terwijl dit wettelijk niet mag. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verzegeld of bederfelijk product dat is uitgepakt of opengemaakt. Het product is en blijft in beide gevallen eigendom van de klant en moeten dus retour worden gestuurd. Daar mag je de werkelijke kosten voor rekenen en verhalen op de klant.

Algemene voorwaarden
Het is belangrijk de retourregeling te melden in je algemene voorwaarden. Op deze manier heb je vrijwillig toegestaan dat dergelijke producten retour mogen. Echter zit je dan wel vast aan je eigen regeling en moet je bederfelijke producten ook terugnemen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.