Menu

Opnieuw uitstel handhaving wet DBA

dinsdag 13 februari 2018

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) verving op 1 mei 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2020 (voorheen was de handhaving opgeschort tot 1 juli 2018).

Opnieuw uitstel handhaving wet DBA

Vanaf 1 juli 2018 zal de Belastingdienst wel optreden tegen kwaadwillenden, namelijk wanneer er sprake is van uitbuiting of het bewust ontduiken van premies en belastingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

De Belastingdienst grijpt in bij kwaadwillenden als er bewijs is voor:

  1. Een (fictieve) dienstbetrekking
  2. Duidelijke schijnzelfstandigheid
  3. Opzettelijke schijnzelfstandigheid

Vervangende wet
In het regeerakkoord 2017 – 2021 is het voorstel opgenomen de wet DBA te vervangen. In het nieuwe voorstel worden ZZP-ers ingedeeld in drie groepen.
Bij een laag uurtarief (denk aan 15-18 euro) en een opdracht voor meer dan drie maanden is sprake van een arbeidsovereenkomst.
Bij een middentarief kunnen opdrachtgevers van tevoren via een webmodule een opdrachtgeversverklaring krijgen, die hen zekerheid geeft van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.
Bij een hoog tarief (vanaf 75 euro) en een overeenkomst korter dan een jaar kan de zzp-er kiezen voor een 'opt-out' van loonbelasting en werknemersverzekeringen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.