Menu

Overheid meet met twee maten

dinsdag 05 mei 2020

ANBOS (Brancheorganisatie voor Schoonheidsspecialisten) heeft een compleet en gedegen protocol om open te kunnen

Overheid meet met twee maten

De schoonheidsspecialisten staan nu klaar om met het door ANBOS samengestelde protocol aan de slag te gaan. Zij kennen de voorwaarden van het hygiënisch en veilig werken en voldoen aan de eisen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) als ‘andere zorg’.

Goede zorg
Schoonheidsspecialisten bieden zorg van goede kwaliteit. Zorg die veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht is. Zo staat het in de wet en zo werkt het in de praktijk. Schoonheidsverzorging wordt gerekend tot ‘andere zorg’ binnen de Wkkgz en binnen deze wet valt ook de (para)medische en cosmetische zorg.

Cosmetische zorg of medisch noodzakelijke zorg?
De cosmetische zorg en (para)medische zorg hebben hun werkzaamheden - onder bepaalde voorwaarden - hervat.  “Sommige schoonheidsspecialisten met specialisaties zoals acnetherapie en behandelingen tegen overbeharing, voeren dezelfde noodzakelijke behandelingen uit die vergoed worden door de zorgverzekeraars. Huidtherapeuten mogen al wel open om deze zorg te leveren, maar schoonheidsspecialisten niet”, aldus Mayke Blokland, manager verenigingszaken ANBOS.            

Meten met twee maten
ANBOS vindt dat de overheid met twee maten meet en vraagt om opheldering. “Schoonheidsspecialisten vallen sinds het begin van de corona-crisis onder de veelbesproken contactberoepen zoals kappers. Maar schoonheidsspecialisten vallen

onder de Wkkgz als ‘andere zorg’, kappers vallen niet onder deze wet. Desondanks mogen schoonheidsspecialisten hun deuren nog niet openen voor dezelfde zorg. Want het zou niet medisch noodzakelijk zijn. De uitspraak dat alleen medische noodzakelijk zorg uitgevoerd mag worden is op z`n zachts gezegd vreemd te noemen. "Want wat is er noodzakelijk aan het uitvoeren van botox behandelingen?” vraagt Blokland zich af.

Groen licht
Het advies van ANBOS aan de politiek is: laat schoonheidsspecialisten met het gedegen protocol nu hun deuren openen. Het protocol heeft alle toetsingen succesvol doorlopen, dus er is geen reden om nog langer te wachten. Bij een ANBOS schoonheidsspecialist is de consument in vertrouwde handen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.