Menu

Prinsjesdag 2019

donderdag 19 september 2019

Tijdens Prinsjesdag 2019 werd bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek wordt verminderd en dit belastingvoordeel voor de zzp'er gedurende de komende 10 jaar terug zal worden gebracht.

Prinsjesdag 2019

De verlaging van de zelfstandigenaftrek was al enkele jaren geleden aangekondigd, maar zal nu sneller worden ingevoerd dan gepland. 

Volgens de kabinetsplannen gaat de zelfstandigenaftrek in de komende tien jaar met € 250 per jaar omlaag. Inmiddels heeft onder andere MBK Nederland–VNO/NCW al harde kritiek geleverd op dit plan. ANBOS betuigt daarbij steun aan het verzet van MKB Nederland. De komende dagen zullen we, -tijdens de beschouwingen in de Tweede Kamer –, zien of dit plan er ook daadwerkelijk komt.

Achtegrondinfo
De groei van flexibele krachten in Nederland komt grotendeels door het kostenverschil tussen het inhuren van zzp-ers en vaste arbeidscontracten. Het kabinet en de vakbonden vinden dat de verschillen tussen deze contractvormen moeten worden verkleind. 

Maar, krijgt ook de zzp'er in 2020 meer te besteden?
De staatssecretaris van Financiën schrijft in de Miljoenennota dat zelfstandigen, met een inkomen tot € 100.000, er op vooruit gaan. De koopkracht van deze groep zal met 2,0 procent stijgen. Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek staat namelijk een verhoging van de arbeidskorting.

Hoe dit allemaal gaat uitpakken voor de zzp-er? Zoals de hele lastenverlichting door velen sceptisch wordt beoordeeld, zal ook de groep zzp-ers het komende jaar ervaren of er daadwerkelijke lastenverlichting of –verzwaring zal zijn.

ANBOS was ook aanwezig op Prinsjesdag

En wel op uitnodiging van MKB Nederland. Secretaris – penningmeester Linda Reurich; ”Dit is het moment om nieuwe contacten te maken en relaties te spreken. Ik had interessante gesprekken zoals ook met de vice-voorzitter van ANKO Anique Groesbeek”. Ook onze voorzitter Jantine van ’t Klooster zoekt voortdurend contact met andere organisaties. Dit heeft tot resultaat dat ANBOS al in het beginstadium wordt betrokken bij vraagstukken en wordt uitgenodigd voor discussie platforms zoals bij het RIVM. Belangenbehartiging oftewel; profileren, zorgen dat we gezien en gehoord worden. Corebusiness van ANBOS.

Penningmeester ANBOS Linda Reurich - prinsjesdag 2019

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.