Menu

Zwaar getroffen sector Schoonheidsverzorging alsnog in de kou bij Noodpakket

zaterdag 28 maart 2020

Driekwart ondernemers in de schoonheidsverzorging komt niet in aanmerking voor noodmaatregel

Zwaar getroffen sector Schoonheidsverzorging alsnog in de kou bij Noodpakket

Ondernemers in de schoonheidsverzorging zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Reeds voordat het kabinet  op 23 maart het uitoefenen van het beroep tot 6 april verboden heeft, hadden veel salons hun deuren gesloten. Het afgegeven advies om 1,5 meter afstand te bewaren, bleek  in deze branche volstrekt onhaalbaar. Binnen de beroepsgroep was veel begrip: er moest alles worden gedaan om het corona-virus in te dammen.

In de brief die op 17 maart 2020 naar de Kamer ging, werd schoonheidsverzorging door het kabinet als voorbeeld van zwaar getroffen sector genoemd. Schoonheidsspecialisten werden expliciet genoemd als beroepsgroep die in aanmerking moet komen voor het eenmalige bedrag van 4000 euro, uitgevoerd door het ‘Noodloket’. Daar waren de getroffen schoonheidsspecialisten heel blij mee. Deze compensatie zou helpen de klap van de abrupte sluiting van het bedrijf op te vangen.

Op 27 maart is ‘het Noodloket’ geopend, via de website van het RVO. Tot onze grote teleurstelling bleek echter een onbegrijpelijke  bepaling opgenomen dat ondernemers met een bedrijf aan huis geen aanspraak kunnen maken op deze tegemoetkoming. Schoonheidsverzorging kenmerkt zich door het hoge aantal aan (of in) de eigen woning gevestigde ondernemingen (ca. 75-80% van de beroepsgroep). Driekwart van de ondernemers van deze zwaar getroffen sector kan daarmee dus geen aanspraak maken op de zo noodzakelijke maatregel.

Het kabinet hanteert de redenering dat  in of aan huis gevestigde ondernemers geen of weinig vaste lasten zouden hebben. Dat klopt echter niet; onderzoek door ANBOS toont aan dat de vaste lasten van deze groep 27% van de omzet bedraagt. Ter vergelijking: de vaste kosten van de in een bedrijfspand gevestigde ondernemer zonder personeel zijn 38%. De ondernemers in de schoonheidsverzorging hebben geïnvesteerd in verbouwing en inrichting, zodat de praktijk ruimte voldoet aan de eisen van de Code van de Schoonheidsspecialist.  Ook zij hebben vaste kosten van afschrijvingen, nutsvoorzieningen, leasecontracten, rente en aflossing van (hypothecaire) leningen en andere zaken.

ANBOS roept het kabinet daarom met klem op om voor deze branche (net als voor de horeca) een uitzondering te maken, zodat ook salons aan huis recht hebben op compensatie. Ook zij zitten vanaf 16 maart zonder inkomsten.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.