Contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten zijn tot en met 9 februari gesloten.
Veelgestelde vragen
Verkoop producten
Ik heb een winkelgedeelte bij mijn salon, mag ik wel online verkopen?
Ja online verkoop mag wel. De fysieke winkel blijft echter wel gesloten voor het publiek tot en met 9 februari 2021.
Ik wil online artikelen verkopen, kan ik mijn personeel verplichten naar de zaak te komen om bestellingen in te pakken?
Ja, maar alleen als het strikt noodzakelijk is. In de lockdown moeten medewerkers zo veel mogelijk thuis blijven, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan.
Is het strikt noodzaak om je werknemer in de salon aan het werk te zetten (bijvoorbeeld om bestellingen in te pakken)? Dan ben je als werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving en de corona-maatregelen strikt in acht te nemen.
Mag ik mijn werknemer verplichten om producten te bezorgen?
De norm is thuiswerken, voor bepaalde branches is dit niet mogelijk, denk aan pakketten- en bezorgdiensten. Helaas valt onze branche daar niet onder. Je kan een beroep doen op de werknemer, maar de werknemer mag weigeren om bezorgdiensten te draaien.
Mogen klanten nog wel producten bij mij ophalen?
Nee, het aan de salon afhalen van producten is niet toegestaan.
Contactberoepen en paramedici
Waarom valt de schoonheidsspecialist niet onder contactberoep met een (para)medisch aspect?
Als schoonheidsspecialist val je niet onder de (para)medische beroepen zoals geldt binnen de wet BIG. Ook niet als je specialisaties uitvoert die ook uitgevoerd worden door een paramedicus zoals de huidtherapeut (zoals bijvoorbeeld acne of ontharingstechnieken).
Contactberoepen met een paramedisch aspect mogen (waarschijnlijk) wel open blijven. Valt de schoonheidsspecialist onder paramedici?
Nee, een schoonheidsspecialist valt niet onder de paramedische beroepen. Ook niet als je specialisaties uitvoert die ook uitgevoerd worden door een paramedicus zoals de huidtherapeut (zoals bijvoorbeeld acne of ontharingstechnieken).
Op de Rijksoverheid-site staat dat contactberoepen waar zorg wordt verleend op basis van de zorgverzekeringswet zijn uitgezonderd. Valt de schoonheidsbranche niet onder deze uitzondering?
Helaas niet. Allereerst omdat de Zorgverzekeringswet over de basisverzekering gaat. En daar vallen behandelingen bij de schoonheidsspecialist niet onder. Daarnaast valt de schoonheidsspecialist mét specialisaties niet binnen een (para)medisch beroep dat binnen de wet BIG geregisseerd staat.
Dit betekent dat de schoonheidsspecialisten geen (laser, acne, of andere specialistische) behandelingen mogen geven. Dit komt er op neer dat de salons tot en met 9 februari 2021 gesloten moeten blijven.
Mijn verzekeraar vergoed paramedische behandelingen zoals acne, mag ik hierdoor open blijven en oefen ik dan niet een paramedisch beroep uit?
Nee. Specialisaties worden (veelal) vergoed door de zorgverzekeraar. Desondanks val je als schoonheidsspecialist mét specialisaties niet binnen een (para)medisch beroep dat binnen de wet BIG geregisseerd staat.
Ik deel mijn ruimte met een fysiotherapeut en/of huidtherapeut, mag ik dan open blijven omdat deze beroepen onder paramedische beroepen vallen?
Nee, schoonheidsspecialisten moeten tot en met 19 januari sluiten en mogen geen behandelingen uitvoeren. Fysiotherapeuten en huidtherapeuten mogen (waarschijnlijk) wel open blijven en behandelingen uitvoeren.
Ik heb een huidtherapeut in dienst, mag zij wel haar werkzaamheden blijven verrichten?
Ja. Strikt genomen, valt zij onder jouw werkgeversrelatie en ben jij verantwoordelijk. De beroepsbeoefenaar huidtherapeut, is een paramedisch beroep en strikt juridisch mag zij haar werkzaamheden verrichten. Jij als werkgever hebt namelijk de plicht om je als goed werkgever te gedragen, dit betekent dat jij werk moet aanbieden, als dit er is. Er is strikt genomen, ook binnen alle Covid-19 maatregelen, geen plicht om de huidtherapeut niet te laten werken. Zij vallen onder de uitzondering.
Financiële noodmaatregelen
Wat gaat de overheid doen aan steunmaatregelen/financiële compensatie nu wij verplicht moeten sluiten?
In het derde steunpakket worden de NOW, TVL en de Tozo in aangepaste vorm verlengd tot eind juni 2021. Het voornemen is dat het pakket automatisch meebeweegt met de ontwikkelingen van de coronacrisis. Door de opleving van het virus heeft het kabinet eind oktober en begin december besloten het steunpakket aan te passen. Lees per regeling wat de belangrijkste wijzigingen zijn op https://www.anbos.nl/schoonheidsspecialist/veel-gestelde-vragen/financiele-noodmaatregelen
Deel dit artikel op social media:
Ja, ik accepteer cookies.
Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.