Menu

Kwaliteit in de zorg: wetten & regels

Ben je schoonheidsspecialist en doe je meer dan alleen het reinigen van de huid en het aanbrengen van make-up of huidverzorgende crèmes? Dan val je onder ‘de niet-BIG-geregistreerde zorgverlener' en moet je je houden aan de Wet Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg).

Kwaliteit in de zorg: wetten & regels

Waar moet je aan voldoen volgens de Wkkgz?

Je belangrijkste verplichtingen volgens de Wkkgz zijn: 

  1. Je hebt een interne procedure voor het registreren van incidenten.
  2. Je klanten hebben het recht op goede informatie als iets niet goed is gegaan, bijvoorbeeld als er een fout is gemaakt tijdens een behandeling. Je bent verplicht dit met je klant te bespreken en hiervan een aantekening te maken in een cliëntendossier.
  3. Je hebt een onafhankelijk klachtenfunctionaris aangesteld die gratis is voor jouw klanten.
  4. Je bent aangesloten bij een door de minister erkende geschilleninstantie.
  5. Je kunt aantonen dat je het arbeidsverleden van je medewerkers hebt gecontroleerd, voordat zij in dienst traden.
  6. Als je een medewerker hebt ontslagen wegens ernstig disfunctioneren, ben je verplicht dit te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Gebruik het handige richtsnoer Wkkgz om te kijken of je je zaken goed op orde hebt. Ben je ANBOS-lid? Dan voldoe je automatisch aan een deel van deze verplichtingen

Waarom is de Wkkgz zo belangrijk?

De overheid heeft wettelijk vastgelegd wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over zorg. Dit staat in de Wkkgz. Deze wet is erop gericht om consumenten een sterkere positie te geven en klachten beter en sneller aan te pakken. 

Vanaf 2022 Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Naar verwachting wordt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) medio 2022 ingevoerd. Onderdeel van deze wet is een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders. Val je onder de Wkkgz? Dan ben je zorgaanbieder en val je straks ook onder de Wtza. Door de Wtza-meldplicht kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beter en sneller de kwaliteit van (nieuwe) zorgaanbieders controleren, beoordelen en vaststellen. 

Wat betekent dit voor jou als zorgaanbieder?

Ga je voor het eerst zorg onder de Wkkgz aanbieden? Dan ben je volgens de Wtza een 'nieuwe' zorgaanbieder en moet je je verplicht melden bij de IGJ voordat je zorg gaat verlenen. Ben je een bestaande zorgaanbieder? Dan moet je je binnen 6 maanden melden bij de IGJ. Je kunt de verplichting ook vóór zijn en je alvast melden op de website van CIBG op www.meldennieuwezorgaanbieders. nl. Door je onderneming al wel te melden, laat je zien dat je aantoonbaar meewerkt aan betere en veiligere zorg.

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.