Menu

Wat is het verschil tussen Buma/Stemra en SENA?

Wanneer je muziek in je salon draait, krijg je te maken met zowel SENA als Buma/Stemra. Maar aan wie betaal je wat/wanneer en hoe zit dit nou precies?

Wat is het verschil tussen Buma/Stemra en SENA?

Draai je muziek in je salon? Dan ben je wettelijk verplicht om muzieklicentie te betalen aan Sena én Buma/Stemra. Op MijnLicentie.nl kun je beide licenties in één keer regelen. Je ontvangt dan een gecombineerde factuur van Scan (Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten).

 • Wat is het verschil tussen SENA en Buma/Stemra?
  Buma/Stemra regelt het auteursrecht van muziekauteurs: dit zijn componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. SENA regelt het naburig recht; het recht op een vergoeding voor muzikanten en/of producenten wanneer hun muziekopname in het openbaar is gedraaid. 

 • Wat kost SENA?
  ANBOS-leden krijgen ledenkorting op het SENA-tarief dat aansluit bij jouw situatie als ondernemer. Lees hier welke tarieven van toepassing zijn op jouw situatie (met aanmeldformulier).  Let op, aanmelden voor dit collectieve voordeel kan gedurende het hele jaar, maar gaat pas in per 1 januari van het jaar erop.

 • Wat kost Buma/Stemra?
  Momenteel heeft ANBOS geen kortingsafspraken met Buma/Stemra. Heb echter een salon aan huis, wordt er uitsluitend in een zogenoemde een-op-een situatie gewerkt én is er geen aparte verkoopruimte of wachtruimte? Dan kun je een bezwaarschrift indienen bij Buma/Stemra. Meestal hoef je in dit geval namelijk geen vergoeding te betalen. Download hier het bezwaarschrift.

 • Ik ontvang al een gecombineerde factuur van Scan, hoe koppel ik dit los?
  Meld je je aan voor dit collectieve voordeel en ontvang je daarnaast een gecombineerde factuur van Scan (Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten), mail dan naar info@mijnlicentie.nl om aan te geven dat je de SENA-licentie via ANBOS afneemt en je dus geen gecombineerde factuur meer wilt ontvangen.

 • Rechtenvrije muziek
  Je kunt er ook voor kiezen om rechtenvrije muziek te draaien. In dat geval hoef je helemaal geen muzieklicentie te betalen. De meeste streamingplatforms (zoals bijvoorbeeld Spotify), zijn niet legaal voor commerciële doeleinden. 

 Meer informatie:
www.sena.nl
www.bumastemra.nl

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.