Menu

Wat is het verschil tussen Buma/Stemra en SENA?

Wanneer je muziek in je salon openbaar wilt maken, krijg je te maken met zowel SENA als Buma/Stemra. Maar aan wie betaal je wat wanneer en hoe zit dit nou precies? Om hier antwoord op te geven, is het belangrijk eerst te begrijpen waar beide organisatie voor staan en wat het verschil tussen hen is.

Wat is het verschil tussen Buma/Stemra en SENA?

Buma/Stemra

Er zijn mensen die muziek maken terwijl je nooit een geluid van ze zult horen: muziekauteurs. Voor hen regelt Buma het auteursrecht; het recht op een vergoeding voor de componist, tekstschrijver en muziekuitgever wanneer hun muziekwerk in het openbaar is gedraaid of gespeeld.

SENA

SENA regelt het zogenoemde naburig recht; het recht op een vergoeding voor muzikanten en/of producenten wanneer hun muziekopname in het openbaar is gedraaid. Dankzij SENA en Buma/Stemra krijgen alle mensen die betrokken zijn geweest bij de productie van een muziekwerk de vergoeding waar zij recht op hebben.

Buma/Stemra komt dus op voor de rechten van muziekauteurs en – uitgevers (de bedenkers) en zorgt ervoor dat aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het auteursrecht). SENA komt op voor de rechten van artiesten, muzikanten en producenten (de makers) en zorgt ervoor dat zij een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt zoals omschreven in de Wet op het naburig recht.

 

ANBOS Ledenvoordeel

ANBOS heeft een collectieve kortingsregeling met SENA. Als je geen muziek draait in jouw salon of je maakt gebruik van rechtenvrije muziek, zoals muziek van SOUNDRY, dan hoef je natuurlijk niets aan SENA te betalen. Maar draai je wel muziek jouw salon, dan ben je verplicht dit bij de SENA te melden.

Korting SENA

Als lid van ANBOS profiteer je van een ledenkorting van 14,5% op het tarief dat aansluit bij jouw situatie als ondernemer. Ben je een zzp’er, dan krijg je de korting op een aanzienlijk lager bedrag dan wanneer je een ondernemer met personeel bent. En heb je 3 medewerkers in dienst of misschien wel 6, 10 of meer medewerkers? Ook dat maakt verschil op het tarief waar je de korting op krijgt.

Bekijk hier de actuele SENA-tarieven en zie daar wat de kosten zijn jouw situatie.


Bezwaarschrift Buma/Stemra

Momenteel zijn er geen afspraken met Buma/Stemra. Draai je wel muziek in jouw salon, maar wordt er bij jou uitsluitend in een zogenoemde een-op-een situatie gewerkt en is er geen aparte verkoopruimte, dan kun je het bezwaarschrift downloaden en gebruiken om bezwaar te maken. In de meeste gevallen hoef je in dit geval namelijk geen vergoeding te betalen aan Buma/Stemra.

 

Ik wil mij aanmelden voor dit collectieve ledenvoordeel

Dat kan. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Let op, aanmelden voor dit collectieve voordeel kan gedurende het hele jaar, maar gaat pas in per 1 januari van het jaar erop.

 

Ik ontvang al een gecombineerde factuur van Scan, hoe koppel ik dit los?

Meld je je aan voor dit collectieve voordeel en ontvang je daarnaast een gecombineerde factuur van het Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten (Scan), mail dan naar info@mijnlicentie.nl om aan te geven dat je de SENA-licentie via ANBOS afneemt en je dus geen gecombineerde factuur meer wilt ontvangen.

 

Meer informatie:

www.sena.nl
www.bumastemra.nl
www.anbos.nl

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.