Menu

Wat is het verschil tussen Buma/Stemra en SENA?

Wanneer je muziek in je salon draait, krijg je te maken met zowel SENA als Buma/Stemra. Maar aan wie betaal je wat/wanneer en hoe zit dit nou precies?

Wat is het verschil tussen Buma/Stemra en SENA?

Buma/Stemra

Buma/Stemra regelt het auteursrecht van muziekauteurs: dit zijn componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Het auteursrecht regelt het recht op een vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar is gedraaid of gespeeld.

SENA

SENA regelt het zogenoemde naburig recht; het recht op een vergoeding voor muzikanten en/of producenten wanneer hun muziekopname in het openbaar is gedraaid. Dankzij SENA en Buma/Stemra krijgen alle mensen die betrokken zijn geweest bij de productie van een muziekwerk de vergoeding waar zij recht op hebben.


Samengevat:

Buma/Stemra komt dus op voor de rechten van muziekauteurs en – uitgevers (de bedenkers) en zorgt ervoor dat aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het auteursrecht). SENA komt op voor de rechten van artiesten, muzikanten en producenten (de makers) en zorgt ervoor dat zij een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt zoals omschreven in de Wet op het naburig recht.


ANBOS Ledenvoordeel

ANBOS heeft een collectieve kortingsregeling met SENA. Als je geen muziek draait in jouw salon of je maakt gebruik van rechtenvrije muziek, zoals muziek van SOUNDRY, dan hoef je natuurlijk niets aan SENA te betalen. Maar draai je wel muziek jouw salon, dan ben je verplicht dit bij SENA te melden.

  • Korting SENA
    ANBOS-leden krijgen ledenkorting op het SENA-tarief dat aansluit bij jouw situatie als ondernemer. Bekijk hier de actuele SENA-tarieven en zie daar wat de kosten zijn jouw situatie.
  • Bezwaarschrift Buma/Stemra
    Momenteel heeft ANBOS geen kortingsafspraken met Buma/Stemra. Draai je muziek in jouw salon, maar wordt er uitsluitend in een zogenoemde een-op-een situatie gewerkt en is er geen aparte verkoopruimte, dan kun je een bezwaarschrift indienen bij Buma/Stemra. Meestal hoef je in dit geval namelijk geen vergoeding te betalen.

Ik wil mij aanmelden voor het collectieve ledenvoordeel
Dat kan. Aanmelden kan via de ledenvoordelenpagina over SENA
Let op, aanmelden voor dit collectieve voordeel kan gedurende het hele jaar, maar gaat pas in per 1 januari van het jaar erop.

Ik ontvang al een gecombineerde factuur van Scan, hoe koppel ik dit los?
Meld je je aan voor dit collectieve voordeel en ontvang je daarnaast een gecombineerde factuur van Scan (Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten), mail dan naar info@mijnlicentie.nl om aan te geven dat je de SENA-licentie via ANBOS afneemt en je dus geen gecombineerde factuur meer wilt ontvangen.

Meer informatie:
www.sena.nl
www.bumastemra.nl

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.