Menu
Direct naar downloads

Exameneisen Ontharen met licht

Aangepaste eisen voor Ontharen met licht

Gebruik je een IPL of laserapparaat voor ontharen of wil je er een aanschaffen? Dan is het belangrijk om je te specialiseren en de opleiding te doen voor deze specialisatie. Niet alleen voor je klant is dit belangrijk zodat hij/zij weet dat je deskundig bent en veilig kunt werken maar ook voor bijvoorbeeld verzekeringen is dit belangrijk.
De eisen waaraan je getoetst wordt om dit vakdiploma te behalen zijn aangepast. 

Nieuwe exameneisen ontharen met licht
ANBOS heeft begin juli nieuwe exameneisen voor de specialisatie Ontharen met licht vastgesteld. Deze exameneisen zijn een update van de exameneisen voor Ontharingstechnieken en zullen deze eisen gaan vervangen. Je kan een opleiding volgen en examen doen voor deze specialisatie als je een (branche) diploma hebt voor schoonheidsspecialist of allround schoonheidsspecialist. 

De exameneisen zijn in 2022-2023 herzien door verschillende experts. Hier waren schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, examenassessoren, exameninstellingen, leveranciers en onderwijskundigen bij betrokken.  

Waarom een andere naam?
In de oude eisen voor ontharingstechnieken waren zowel behandelingen met licht (IPL/laser) en deels behandelingen door middel van elektrisch ontharen meegenomen. Daarom ook de naam ontharingstechnieken. De focus lag echter op de ipl en laser behandelingen. Het weerhield soms schoonheidsspecialisten te starten met deze opleiding, daar ze alleen IPL/laser behandelingen wilden toepassen in hun salon.

Na grondig onderzoek in de markt, binnen de werkgroepen en binnen de groep huidig geregistreerden is er voor gekozen om de naam van de exameneisen - en dus ook het bijbehorende diploma - te wijzigen. 

De naam 'Ontharen met licht: IPL/Laser' geeft specifieker aan wat deze specialisatie inhoudt. Het gaat  over behandelingen met IPL/Laser apparatuur. Wel is er nadrukkelijk voor gekozen de theorie over elektrisch ontharen nog wel mee te nemen, gezien ook het belang van de kennis daarvan. Het vakdiploma voor elektrisch ontharen blijft daarnaast uiteraard ook bestaan, maar dit is een losse vakspecialisatie.

Wat is aangepast?
De exameneisen zijn in het geheel herzien. Er zijn twee grote aanpassingen gedaan, namelijk:

  • Elektrisch ontharen is geen onderdeel meer van de praktische exameneisen. Elektrisch ontharen blijft wel onderdeel van de theoretische exameneisen. 
  • Als onderdeel van de praktische exameneisen worden schoonheidsspecialisten nu gevraagd om IPL/laserbehandelingen in de praktijk uit te voeren voor het examen.
  • Daarnaast zijn de eisen in het geheel herzien dus ook nieuwe wet- en regelgeving (denk aan Wkkgz, Wtza en MDR) zijn benoemd in de eisen en ook de nieuwe vakinhoudelijke informatie is meegenomen.
Chat on WhatsApp
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.