Menu
Direct naar downloads

Branchekwalificatiedossier schoonheidsspecialisten

Branchekwalificatie dossier vernieuwd


Het ANBOS bestuur heeft een nieuw Branchekwalificatiedossier (kortweg BKD) schoonheidsverzorging vastgesteld. Het BKD wordt gebruikt door het particulier onderwijs en is de basis voor het branchediploma (allround) schoonheidsspecialist. In het kort is dit de set aan eisen waaraan een student moet voldoen om het diploma te kunnen halen. 

Met dit branchediploma kun je lid worden van ANBOS. Het BKD is gebaseerd op de kwalificatiedossiers (KD) voor schoonheidsspecialist en allround schoonheidsspecialist. De KD’s (allround) schoonheidsspecialist worden gebruikt in het reguliere MBO-onderwijs. Deze worden door de minister van OCW vastgelegd. In een KD maar ook een BKD is vastgelegd wat een beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen.                                                                 

Aanleiding voor de vernieuwing

Aanleiding voor vernieuwing van het BKD was het feit dat de kwalificatiedossiers (KD) voor de (allround) schoonheidsspecialist zijn vernieuwd en per september 2023 ingevoerd worden in het MBO-onderwijs. Voor zowel schoonheidsspecialist als allround schoonheidsspecialist gelden onder andere de volgende wijzigingen:

  • Kennis van nieuwe wetgeving als Wkkgz, Wtza en MDR, maar ook specifieke aandacht voor ethiek.
  • In plaats van de code van de schoonheidsspecialist wordt verwezen naar het richtsnoer Hygiëne Arbeidsomstandigheden en Milieu.
  • Ondernemersvaardigheden en enkele kleinere aanpassingen


Voor de allround schoonheidsspecialist zijn er wijzingen in de specialisaties:

Additionele schoonheidsbehandelingen, huidverbeterende massage en cosmetische massage volgens shiatsumethode worden vervangen door anti-aging behandelingen en bindweefselmassage. Acne behandeling blijft als specialisatie ook in het KD en BKD terugkomen.

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.