Menu

Samenwerking binnen cosmetische zorg

woensdag 29 november 2023

Er zijn steeds meer schoonheidsspecialisten die de samenwerking met een arts opzoeken, maar waar moet je dan op letten? Hoe kun je goed uitzoeken of controleren wat iemand wel mag en kan? ANBOS helpt je op weg.

Samenwerking binnen cosmetische zorg

In de media is er veel aandacht voor alles wat met het uiterlijk te maken heeft. Iedereen wil er mooi en gezond uitzien. Misstanden, in welke vorm dan ook, krijgen dan ook veel aandacht. In de afgelopen jaren is er veel gezegd over bevoegd, bekwaam, registers en keurmerken. Voor schoonheidsspecialisten wordt dat grijze gebied telkens een stukje duidelijker. Maar hoe zit het met de ‘aangrenzende’ of ‘omliggende’ beroepsgroepen? Er zijn steeds meer schoonheidsspecialisten die de samenwerking met een arts opzoeken, maar waar moet je dan op letten? Hoe kun je goed uitzoeken of controleren wat iemand wel mag en kan? ANBOS helpt je graag iets verder op weg.

Een arts altijd bekwaam?

Als schoonheidsspecialist heb je bepaalde grenzen. Maar soms willen je klanten meer en een  definitiever of blijvender resultaat. Een samenwerking met een arts kan dan een uitkomst bieden. Uit de laatste ledenmonitor bleek dat al veel schoonheidsspecialisten met een arts samenwerken.

Maar 'arts' is een breed begrip. Een BIG-registratie kun je al halen als basisarts, maar ben je dan wel bekwaam om cosmetische ingrepen uit te voeren? Radar berichtte daar eerder  over; ‘Om cosmetische handelingen te mogen uitvoeren moet een arts volgens de Nederlandse wet bevoegd én bekwaam zijn. In Nederland is een arts bevoegd als diegene BIG-geregistreerd is. De bekwaamheid is echter lastig vast te stellen en te controleren, zowel voor de consument als de inspectie.’

Een aantal tips:

  • Check of de arts ook echt bevoegd arts is. Vraag om de BIG-registratie en controleer deze in het BIG-register (Home | BIG-register (bigregister.nl).
  • Werk je samen met een plastisch chirurg? Check dan ook of deze geregistreerd staat. Je kunt op specialisatie zoeken in het BIG-register maar ook zoeken via de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) (Archief Personen - NVPC).
  • Werk je samen met een cosmetisch arts? Of voert deze arts cosmetische behandelingen uit? Als de behandelaar geregistreerd staat als arts, is hij of zij bevoegd arts, maar alleen als hij of zij de toevoeging ‘cosmetisch arts KNMG’ heeft is hij ook geschoold en bekwaam in cosmetische ingrepen. Of de behandelaar de beschermde titel ‘Cosmetisch arts KNMG’ mag gebruiken, kun je controleren in het register van Cosmedici.

Verschillen tussen artsen

Er bestaan dus veel verschillen tussen artsen binnen de cosmetische zorg. Hoewel veel ondernemers in de schoonheidsverzorging alleen zullen samenwerken met (basis)artsen of cosmetisch artsen, is het wel belangrijk ook de verschillen te kennen met een plastisch chirurg. Die verschillen worden nog wel eens opgerekt in de praktijk. Radar maakte daar een item over, zie ook onderaan dit artikel voor meer kijk- en luistertips. De website van de KNMG zegt daarover het volgende:

‘Hoewel de vergelijking tussen cosmetische geneeskunde en plastische chirurgie voor de hand ligt, zijn beide disciplines inhoudelijk verschillend. Bij plastische chirurgie staat snijden centraal, bij cosmetische geneeskunde gaat het vooral om injectables en huidverbetering. Die laatste twee zijn minder invasief voor een patiënt. Tijdens de opleiding word je ook specifiek op deze behandelingen getraind. Wel werken de vakgebieden in elkaars verlengde. De plastisch chirurg kan bijvoorbeeld een aanvullende behandeling met injectables door een cosmetisch arts KNMG voorstellen nadat een patiënt een facelift heeft gehad.’

Durf vragen te stellen

Een witte jas en een vriendelijk gezicht geeft al gauw vertrouwen, het is dus belangrijk verder te kijken dan die witte jas en concrete vragen te stellen. Is de behandelaar wel echt arts? Is de opleiding cosmetisch arts gevolgd of heeft de behandelaar ervaring opgedaan ‘in de praktijk’? Heeft de behandelaar recente diploma’s van erkende bij- of nascholingen? Dit zijn allemaal vragen die jij of je cliënt kunnen stellen en waar een bevoegde en bekwame arts een controleerbaar antwoord op zou moeten hebben. Zie er daarnaast ook altijd op toe dat er een goede intake plaatsvindt zodat de arts alles goed kan uitleggen aan de klant. Gebeurt dat niet, of worden er bijvoorbeeld erg lage prijzen gehanteerd, dan is dat een reden tot twijfel.

Contractuele afspraken

Wil je samenwerken met een arts dan is het vooral belangrijk na een eerste inventarisatie om alle contractuele afspraken goed op orde te hebben. Een aantal belangrijke elementen:

  • Vraag de arts waar je mee wilt samenwerken altijd naar zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.
  • Vraag bij welke (beroeps-)klachtenregeling de arts is aangesloten.
  • Maak duidelijke afspraken over
    • welke behandelingen door de arts worden uitgevoerd,
    • de vergoeding die je daarvoor krijgt,
    • hoe jullie reclame maken,
    • en hoe eventuele klachten worden afgehandeld.
  • Laat je betalen voor de huur van de ruimte maar óók voor het doorverwijzen van klanten. Doe jezelf daarin niet tekort.

En de volgende ligt natuurlijk voor de hand, maar laat je ook vooral niet verleiden:

  • Voer zelf géén voorbehouden handelingen uit. Er bestaan voor dat soort behandelingen geen verlengde arm-constructies. Denk aan fillers en dergelijke. Die mag je niet zelf uitvoeren.

Informeren en doorverwijzen

Sommige ondernemers wagen de stap om echt samen te gaan werken. Maar ook als je dat niet doet kun je je klant enorm van dienst zijn door goed op de hoogte te zijn. De controle is niet alleen belangrijk voor je cliënten, maar ook voor jou als schoonheidsspecialist. Je wilt tenslotte alleen samenwerken of doorverwijzen naar mensen die echt bevoegd en bekwaam zijn.

Wat doe je als het misgaat?

Leg goed vast wat er dient te gebeuren als het misgaat. Vaak zie je dat een klant zich al snel tot jou als ondernemer zal richten als ze niet tevreden zijn over de behandeling. Als je dit goed vastlegt zullen ze zich echter direct moeten wenden tot de arts. Zorg ervoor dat dat duidelijk is, maar dat de arts ook bereikbaar is hiervoor. Niets is zo vervelend als dan van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Daarnaast zal dit zich op jouw salon afstralen.

Werk je of heb je samengewerkt met een arts waarbij het niet op orde was, dan kun je je altijd richten tot het Landelijk Meldpunt Zorg van het Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Alleen door melding te doen komen niet-bekwame behandelaars in beeld bij de IGJ en kunnen zij hier iets aan doen. Klanten kunnen zich hier uiteraard ook direct melden.

Meer lezen of zien over dit onderwerp

Dit artikel geeft wat eerste informatie over dit onderwerp. Wil je meer lezen of kijken over samenwerking binnen de cosmetische zorg? Zie hiervoor onderstaande tips.

Radar, 9 oktober 2023. Cosmetische ingreep laten doen? Zo weet je of een arts bekwaam is - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

Radar, 9 oktober 2023. Fragment: Cosmetisch arts bevoegd maar ook bekwaam? - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

Website KNMG, 15 juli 2022. Cosmetische geneeskunde | KNMG

Terug naar nieuwsoverzicht
Chat on WhatsApp
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.