Menu

90% van de schoonheidsspecialisten grijpt naast noodsteun

maandag 11 januari 2021

Woerden, 11 januari 2021 - Brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten ANBOS dringt wederom aan op versoepeling van de voorwaarden bij steunpakket. Vandaag maakt ANBOS de cijfers bekend van het aantal ondernemers in de schoonheidsverzorging die buiten huidige noodmaatregelen vallen. Nu het er uit ziet dat de huidige lockdown wordt verlengd, vraagt ANBOS de politiek (nogmaals) om aandacht voor drie punten;

90% van de schoonheidsspecialisten grijpt naast noodsteun

 1. De aangescherpte Tozo is niet beschikbaar voor 90% van de schoonheidsspecialisten
  90% van de schoonheidsspecialisten kan geen aanspraak maken op de aangescherpte Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Het overgrote deel (67%) maakt geen aanspraak omdat het inkomen van de partner wordt meegeteld. Echter, het partnerinkomen is niet berekend op de bedrijfslasten die gewoon doorlopen.

  ANBOS dringt er wederom met klem op aan om in het steunpakket de partnertoets te laten vervallen.

 2. De TVL-drempel houdt geen rekening met maandcijfers
  Het blijkt dat 94% van de schoonheidsspecialisten geen aanspraak kan maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bijna de helft valt buiten de boot (49%) omdat de drempel voor vaste lasten te hoog ligt. 37% grijpt mis vanwege de hoge drempel van 30% omzetverlies. Bij het aanvragen van TVL wordt gekeken naar de kwartaalomzet en niet naar omzetverlies binnen een maandperiode.
  Bijna een kwart van de ondernemers draait in december een omzet van meer dan € 10.000. December is voor schoonheidsspecialisten de drukste maand van het jaar. En was dit jaar hard nodig om de verliezen veroorzaakt door Corona goed te maken. Door de plotselinge lockdown hebben ondernemers te maken met een omzetverlies in december die oploopt tot 60% of meer.

  ANBOS vraagt de drempel voor toegang tot de TVL te verlagen in het steunpakket.

  Al voor de 2e lockdown zijn de voorwaarden voor noodsteun verscherpt. Hierdoor kunnen ondernemers die tijdens de 1e lockdown wel steun kregen, nu geen steun meer krijgen. In combinatie met de reserves die bij ondernemers op zijn geraakt, betekent dit een nekslag voor vele ondernemers uit de branche.

 3. Aanvullende zorg moet beschikbaar blijven
  Gespecialiseerde zorg door schoonheidsspecialisten moet beschikbaar blijven voor de cliënten die deze zorg hard nodig hebben. Op dit moment mogen schoonheidsspecialisten geen behandelingen meer uitvoeren vanuit de aanvullende zorgverzekering. Er bestaat een lijst van uitzonderingen op het sluiten van contactberoepen maar de gespecialiseerde zorg door AGB-geregistreerde schoonheidsspecialisten staat hier niet bij. Hierbij lijkt sprake van willekeur, omdat andere beroepsgroepen zoals medische pedicures en huidtherapeuten wel open mogen blijven.

  Behandelingen door gespecialiseerde schoonheidsspecialisten, die vallen onder de aanvullende zorgverzekering, moeten in het belang van cliënten kunnen doorgaan. Plaats deze behandelaars op de lijst van contactberoepen die mogen doorgaan.

Sinds de aankondiging van de lockdown knokt ANBOS op alle mogelijke manieren voor een versoepeling in de aangescherpte voorwaarden voor noodsteun. ANBOS doet een dringend beroep op de politiek om een aantal haalbare verbeteringen aan te brengen zodat ondernemers niet nodeloos omvallen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Chat on WhatsApp
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.