Menu

ANBOS bestuur blikt terug en kijkt vooruit

woensdag 12 januari 2022

2021 was een bewogen jaar. Dat beamen alle bestuursleden van ANBOS. Zij kijken in dit artikel terug op 2021 en vooruit naar 2022. Het is goed om stil te staan bij de belangrijke ontwikkelingen die er zijn geweest. En alhoewel we de toekomst niet kunnen voorspellen, moeten we altijd vooruitkijken en plannen maken, want stilstaan is achteruitgang. Waar ANBOS in 2022 verder op gaat borduren? Het SKIN-register, de ANBOS Academy, de consumentencampagne en het Netwerk Ontmoeten & Verbinden. Ook is er vers bloed bij ANBOS, dus stellen we hier de nieuwe kandidaat- en aspirant bestuursleden aan je voor.

ANBOS bestuur blikt terug en kijkt vooruit

Jantine van ’t Klooster (bestuursvoorzitter)

Hoe kijk jij terug op 2021?
“Persoonlijk vond ik het een wat rommelig jaar. Doordat Corona nog steeds zoveel impact en onzekerheid met zich meebracht, kun je dingen bedenken om te doen, maar je weet vaak niet of je daadwerkelijk plannen kunt uitvoeren. Zo vond ik het heel jammer dat we (nog) geen grote fysieke bijeenkomsten met de leden konden organiseren.”

Wat waren voor jou de belangrijkste ontwikkelingen in het afgelopen jaar?
“De belangrijkste ontwikkeling van afgelopen jaar is de lancering van het netwerk ‘Ontmoeten en Verbinden’. Als ANBOS-lid kun jij je opgeven voor een netwerk en dan kom je twee keer per jaar samen met 6-15 collega’s om kennis, ideeën en ervaringen met elkaar te delen. Ook praat je samen over bepaalde thema’s. Het Netwerk Ontmoeten & Verbinden is een vorm van intercollegiaal overleg en de eerste netwerkbijeenkomsten die in 2021 zijn geweest waren een groot succes! We kregen vanuit de leden te horen dat het nuttig is om up-to-date informatie vanuit ANBOS te ontvangen en dat het leuk en fijn is om met andere schoonheidsspecialisten te praten over je vak en je passie te delen.”

Waar kijk je met trots op terug?
“Mijn werk bij ANBOS is gevuld met dagelijkse momenten van trots en dat is heel fijn! Ik zal een paar dingen noemen. Allereerst de aanmeldingen die het SKIN register heeft mogen ontvangen. Bij nieuwe ontwikkelingen heb je altijd een aantal voorlopers, innovators die vernieuwende ontwikkelingen en kwaliteitsverbetering meteen omarmen. Ik ben trots op de vele schoonheidsspecialisten die staan voor kwaliteit en dat uitten door hun SKIN registratie. Daarnaast hebben we binnen het bestuur van ANBOS veel ‘nieuw bloed’ erbij en dat vind ik een goed teken. We hebben ook de stap gemaakt naar aspirant bestuursleden, zo geven we minder ervaren leden de kans om al lerende een rol bij (het bestuur van) ANBOS te vervullen. Ook is het topteam van ANBOS op kantoor uitgebreid. Het is mooi dat we 2022 met zoveel nieuwe ondersteuning tegemoet gaan. Nog iets waar ik trots op ben, de nieuwe consumenten film. Heb je die al gezien? Tot slot ben ik ook ontzettend trots op ons geslaagde najaarsevent en dat ik tweemaal een succesvolle workshop heb mogen geven over Ethiek bij de ANBOS Academy. Superleuk om te doen. Kijk eens op de website voor het aanbod van 2022.”

Wat gaat 2022 ons voor nieuwe ontwikkelingen brengen?
“Op het moment dat ik dit schrijf is veel (weer) onzeker. Nieuwe coronamaatregelen zijn aangekondigd en het blijft spannend welke impact dit op onze leden en dus ook op ANBOS heeft. In ieder geval gaat 2022 hopelijk weer veel nieuwe energie geven, waarin we verder bouwen aan de bovengenoemde projecten, overleg met aanpalende beroepen en misschien kunnen we stappen gaan zetten in het (meer) definiëren van het ‘grijze gebied’ en de behandelingen die daarbinnen worden uitgevoerd.”

Els van Meenen (Kwaliteit en ondernemerschap, voortgezette opleiding en specialisaties)

Hoe kijk jij terug op 2021?
“Het was weer een bijzonder jaar met een lange lockdown en ook nu weer de onzekerheid over welke maatregelen er komen met de hoge besmettingscijfers. Het blijkt maar weer dat ondernemen een werkwoord is en dat je dus continue op veranderingen moet inspelen om overeind te blijven. We hadden gehoopt dit jaar weer een fysieke ledenbijeenkomst te kunnen organiseren. Helaas waren daarvoor de ontwikkelingen te onzeker, waardoor we in totaal 3 online ledenbijeenkomsten hebben georganiseerd en diverse webinars.”

Waar kijk je met trots op terug?
“Ik ben trots op hoe goed de online evenementen en webinars zijn ontvangen. Daarnaast ben ik trots dat ik meerdere keren in de media mijn zegje mocht doen over hoe het onze branche verging in Coronatijd. En dan niet als bestuurslid, maar als collega schoonheidsspecialist. Doordat de media ANBOS goed wist te vinden, is onze branche regelmatig in het nieuws geweest waardoor de problemen waar wij als ondernemer tegenaan liepen goed in beeld kwam.”

Wat gaat 2022 ons voor nieuwe ontwikkelingen brengen?
“Op het moment van schrijven is alles nog onzeker, maar ik hoop dat we volgend jaar in ieder geval één live event kunnen organiseren.”

Linda Reurich (Secretaris/penningmeester)

Hoe kijk jij terug op 2021?
“2021 was voor mij als secretaris/penningmeester bij ANBOS een jaar met veel uitdagingen. We zaten in lockdown 2 toen het jaar begon. Afschuwelijk, omdat al mijn collega schoonheidsspecialisten, maar ook mijn eigen Beauty Clinic moesten sluiten. De uitdaging was om met relevante argumenten zo snel als mogelijk weer open te kunnen. Onze argumenten waren onder andere gebaseerd op de resultaten van de vele enquêtes die door heel veel leden zijn ingevuld. Top! Verder speelde het ANBOS COVID 19 Hygiëne protocol en de registratieplicht een belangrijke rol. We hebben al onze energie en pijlen vol ingezet op Den Haag direct en via onze lobby. Uiteindelijk lukte het ons door een gezamenlijke inspanning met de andere contactberoepen en MKB Nederland om als eerste sector weer open te mogen.”

Waar kijk je met trots op terug?
“Dat we feitelijk best snel als eerste sector weer open mochten, begin maart 2021. Sindsdien tel ik dagelijks mijn zegeningen. Verder is het bijzonder dat zo veel leden met passie, ondernemerschap en inzet door de coronacrisis heen zijn gekomen. Want hoewel we keihard gestreden hebben voor meer overheidssteun, hebben 80% van de ANBOS-leden, net als de rest van MKB Nederland, op eigen kracht zonder overheidssteun weten te overleven. De overige 20% wist te overleven met amper wat steun. Dat is knap!”

Wat gaat 2022 ons voor nieuwe ontwikkelingen brengen?
“Nieuwe uitdagingen! Ongetwijfeld. ‘Never a dull moment bij ANBOS!’ En hopelijk alleen nog uitdagingen om ons mooie vak verder te professionaliseren en zichtbaar te maken bij de consument. Het SKIN register speelt daarbij een belangrijke rol. Samen zijn we sterk! Samen zijn wij ANBOS. We zijn samen met liefde voor de schoonheid van ons vak en onze klanten de uitdagingen van 2021 aangegaan. En nu verder. Nieuwe tijd, nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen! Just do it!”

Marleen Kila (bestuurslid, Onderwijs)

Hoe kijk jij terug op 2021?
“Ik heb ongelofelijk veel mixed feelings. Aan de ene kant kijk ik terug op een jaar waarin we de doelen die we in 2020 gesteld hadden, in 2021 heel voorzichtig weer op konden pakken. Er was weer ruimte voor herstel. Aan de andere kant lijkt het alsof we steeds over onze schouder moeten kijken of we weer niet ingehaald worden door het virus met alle gevolgen van dien. In 2021 werden we toch enigszins gedwongen om ineens anders naar de wereld te kijken. Is het bewuster of  oorzichtiger of beide? Binnen het onderwijs hebben we kunnen evalueren hoe we de achterstand van de leerprestaties van de studenten kunnen inhalen en verbeteren. De ervaring met online onderwijs, wat werkt wel wat niet, was zeker van waarde.”

Wat waren voor jou de belangrijkste ontwikkelingen in het afgelopen jaar?
“Een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen mijn portefeuille Onderwijs was toch wel de herziening van het kwalificatiedossier (KD), helaas heeft dit geen gewenst resultaat opgeleverd en is besloten dat dit uitgesteld wordt. Samen met een grote groep experts vanuit de branche en het mbo willen we graag een zorgvuldig structuur opbouwen. Dit heeft toch een wat langer tijd nodig.”

Waar kijk je met trots op terug?
“We hebben een groter bereik gerealiseerd met het online scholenplatform. Het beroep schoonheidsverzorging is aantrekkelijk geworden. In het kader van leven lang ontwikkelen zijn er tal van nieuwe vormen waarin je je kunt blijven professionaliseren en waarbij je je kwaliteit kenbaar kunt maken, zo is het SKIN register opgericht. Een prachtige tool om kwaliteit inzichtelijk te maken. Ik wil voor iedereen dan ook nog meegeven: “Waar ben je trots op, wat zijn je successen en waar ben je dankbaar voor... be positive... samen staan we sterk!”

Publicatie: De Beautyprofessional editie december 2021

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.