Menu

ANBOS start Netwerk Ontmoeten & Verbinden

donderdag 03 juni 2021

Op 3 juni werd het startsein gegeven voor een belangrijk project van ANBOS voor de komende jaren: het Netwerk Ontmoeten & Verbinden. Hiermee faciliteert de beroepsvereniging intercollegiaal overleg waarbij kleinere groepen van gediplomeerde schoonheidsspecialisten elkaar ontmoeten en met elkaar, maar ook met ANBOS, verbinding maken.

(Hierboven een fragment van het webinar 'De kracht van verbinding'. Bekijk het hele webinar hier)

Mayke Blokland, manager verenigingszaken bij ANBOS, vertelt over dit nieuwe initiatief: “In het Netwerk Ontmoeten en Verbinden ontmoet je elkaar 2x per jaar in een groep van 6 tot 15 collega’s.  Je gaat met elkaar in gesprek aan de hand van een thema, voorbereid door ANBOS. Dat thema kan van alles zijn. Het kan bijvoorbeeld ethiek zijn, waarbij je bespreekt hoe je met bepaalde dingen om gaat. Maar het kan ook gaan over een nieuwe wet. Door hier in een kleinere groep mee aan de slag te gaan is het gemakkelijker om nieuwe ontwikkelingen de baas te zijn.”

Het concept intercollegiaal overleg bestaat al bij vele beroepsgroepen als een vorm van deskundigheidbevordering. Hoe is het idee bij ANBOS ontstaan?

Mayke: “Ik wil hiervoor even teruggaan in de tijd. Twee jaar geleden hadden we een speciale ledenbijeenkomst op 27 januari waarbij een aantal zaken besproken zijn. Daar hebben we ook aan leden veel gevraagd. Hoe willen jullie met elkaar in contact komen? Wat missen jullie? Heel vaak werd aangegeven dat het directe contact met collega’s zo belangrijk is.

Het contact met ANBOS is belangrijk, maar soms is de drempel nog wat hoog. Het directe contact met collega’s is laagdrempeliger. En ook gewoon heel leuk. Je kunt heel veel van elkaar leren, je kunt bij elkaar op bezoek gaan, en je kunt problemen met elkaar bespreken. Deze wens vanuit uit de leden is meerdere keren benoemd en dit is voor ANBOS het moment om hiermee aan de slag te gaan.”

Met elkaar in contact
Jantine van ’t Klooster, bestuursvoorzitter van ANBOS, vult aan: “De kracht van verbinding is het afgelopen jaar heel duidelijk geworden. Tijdens de coronacrisis is ANBOS vooral met de belangenbehartiging op de voorgrond getreden. Maar als beroepsvereniging zijn er ook andere gebieden waarin je je leden zo goed mogelijk in wil faciliteren. Bijvoorbeeld door mensen met elkaar in contact te brengen. Met de netwerkkringen Ontmoeten en Verbinden hebben we de kans om vanuit ANBOS belangrijke onderwerpen te delen en actuele agendapunten met elkaar bespreekbaar te maken.”

Hoe werkt het?
Schoonheidsspecialisten die aangesloten zijn bij ANBOS kunnen zich aanmelden voor het Netwerk Ontmoeten & Verbinden. ANBOS stelt de groep samen op basis van regio. Het is ook mogelijk om een eigen (bestaande) netwerkgroep aan te melden. Er zijn 2 soorten rollen: een netwerk-lid of een netwerkvoorzitter. De netwerkvoorzitter is de schakel tussen ANBOS en de netwerkkring. Zij of hij houdt het contact binnen de groep, stuurt de agenda, ontvangt het thema en begeleidt het kringgesprek. De netwerkkringen zijn zelfvoorzienend en er zijn geen kosten aan verbonden.

Wisselwrking
Mayke: “Er is ook een terugkoppeling met ANBOS. Als je iets in de groep bespreekt waarvan je denkt: ‘Dat zou iets kunnen zijn waar ANBOS iets mee kan’, dan kun je dit ook weer bij ANBOS terugleggen. Als er heel veel netwerkgroepen zijn, wat we van harte hopen, dan komt er natuurlijk heel veel terug en ontstaat er een grotere wisselwerking tussen de leden en ANBOS.”

Jantine vertelt: “Wat ik graag zou willen is dat leden beschikking hebben tot een groep van vakvrouwen en -mannen om zich heen. Een groep van gelijkgestemde mensen waar je veel raakvlakken mee hebt. En via die groep zich meer verbonden voelen met ANBOS. Ik zou graag zien dat ieder lid bij een netwerk hoort en dat hartstikke leuk vindt, want het gaat ergens over. Daar gaan we bij ANBOS in elk geval ons enorme best voor doen om dat te faciliteren. We hopen dat de leden enthousiast worden en dat ze zich vandaag nog inschrijven.”

Aanmelden voor het Netwerk Ontmoeten & Verbinden kan op www.anbos.nl/ontmoeten-verbinden

Uitzending terugkijken
Afgelopen 3 juni organiseerde ANBOS het live evenement ‘De kracht van verbinding’. Tijdens de uitzending werd uitleg gegeven over de praktische kant van het Netwerk Ontmoeten & Verbinden. Heb je deze uitzending gemist? Dan kun je deze terugkijken op www.anbos.nl/ontmoeten-verbinden.

Terug naar nieuwsoverzicht
Chat on WhatsApp
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.