Menu

ANBOS vraagt overheid om opheldering over Corona-regels

maandag 20 december 2021

De uitleg van premier Rutte tijdens de persconferentie op 18 december jl. en de publicatie van de regels in de Staatscourant staan haaks op elkaar voor wat betreft de uitvoering van behandelingen door schoonheidsspecialisten. Dit zorgt voor grote onduidelijkheid in de sector. Schoonheidsspecialisten krijgen boetes omdat niet duidelijk is of ze (bepaalde) behandelingen wel of niet mogen geven tijdens de lockdown. ANBOS vraagt de overheid om snel duidelijkheid te geven over de regels voor schoonheidsspecialisten.

ANBOS vraagt overheid om opheldering over Corona-regels

Tijdens de persconferentie van afgelopen zaterdag 18 december jl. noemde premier Rutte specifiek de schoonheidsspecialisten als contactberoep die de deuren moesten sluiten. Daarna werd deze branche ook online bij verschillende overheidssites benoemd in de lijst van sectoren die dicht moesten.

In de publicatie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de Staatcourant wordt echter een uitzondering voor schoonheidsspecialisten als contactberoep gemaakt. Want, zo stelt de Staatscourant, de zorg die valt onder Wkkgz (Wet Kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg), die óók door schoonheidsspecialisten wordt verleend, mag doorgaan in het belang van de cliënten.

Een regeling die vanmorgen door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) richting ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten desgevraagd, is bevestigd.

ANBOS: “Vervolgens krijgen wij bericht van schoonheidsspecialisten die vandaag boetes hebben ontvangen omdat ze open zijn gegaan. Dat is natuurlijk vreselijk. Daar komt bij dat ook gemeenten de regels van de Wkkgz verschillend interpreteren”.

ANBOS heeft opheldering gevraagd bij VWS, maar tot op heden geen officieel bericht gekregen: “De hele branche is in rep en roer, want de regels zorgen voor veel onrust.” ANBOS voelt zich verantwoordelijk en wil haar leden van de juiste wettelijke kaders voorzien, maar dat blijkt tot dusverre niet mogelijk. “Onze leden weten dus niet waar ze aan toe zijn”, aldus ANBOS.

Morgen is er een debat in de Tweede Kamer en ANBOS vraagt met spoed om opheldering. Wat zijn de regels (ook vanuit de Wkkgz) waaraan de schoonheidsspecialisten moeten voldoen? En welke compensatie is er wanneer mogelijk wordt besloten dat de schoonheidsspecialisten tóch moeten sluiten?

Uiteraard wil ANBOS graag samenwerken met de overheid. “We vragen niet om een nieuwe uitzonderingspositie maar om helderheid. Voorkomen moet worden dat schoonheidsspecialisten die conform de Wkkgz regels van de overheid werken een boete krijgen. Er moet nú duidelijkheid komen voor alle ondernemers die in onzekerheid zitten”, zegt ANBOS.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.