Menu

Exameneisen Oncologische Huidzorg en Massage vastgesteld

maandag 26 februari 2024

Eerder kondigden we al aan dat ANBOS exameneisen heeft ontwikkeld voor de nieuwe specialisatie 'Oncologische Huidzorg en Massage'. Deze zijn nu definitief vastgesteld. Een mooi en speciaal moment; een nieuwe specialisatie.

Exameneisen Oncologische Huidzorg en Massage vastgesteld

Waarom deze nieuwe specialisatie?
Kanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Kanker doet wat met je nu en later, ook al ben je inmiddels “genezen verklaard”. In workshops en lezingen in onze branche was hier de laatste jaren al veel aandacht voor. De schoonheidsspecialist kan veel betekenen. Nu willen we dit nog verder professionaliseren. Vaak ontstaan bij medische behandelingen tegen kanker huid-, haar- en nagelproblemen. Een schoonheidsspecialist kan er met een behandeling en goede adviezen voor zorgen dat ze zich even geen patiënt meer voelen. Een eerste stap voor een nieuwe specialisatie is gezet door exameneisen te formuleren. Wil je ze helemaal doorlezen, dan vind je ze hier: Exameneisen Oncologische Huidzorg en Massage.

Trots en blij - een nieuwe stap is gezet
Mary Faber, schoonheidsspecialiste en oprichtster van het platform UVBK (Uiterlijke verzorging bij Kanker) en Marianne van den Broek (schoonheidsspecialiste en docente) waren de drijvende krachten achter deze nieuwe specialisatie. Samen met andere experts hebben zij vorm gegeven aan de exameneisen voor deze nieuwe specialisatie.

'Deze specialisatie slaat een brug tussen de reguliere huidverzorging en oncologische huidzorg. De specialisatie borgt professionaliteit, specifieke kennis en kunde van de oncologisch geschoolde schoonheidsspecialist en biedt tevens toekomstperspectief voor de branche. De client met kanker weet zich vertrouwd in de handen van de oncologisch geschoolde schoonheidsspecialist met deze specialisatie. Met hoofd, hand en hart.'  Hoofd      er is begrip voor de client
  Hart         schoonheidsspecialist is betrokken
  Handen   schoonheidsspecialist is bekwaam


In deze specialisatie komen verschillende aspecten aan bod. Het gaat niet alleen om het juist toepassen van huidzorg en massage, maar ook om het lekker in je vel zitten door de juiste make-up en adviezen. Iedereen reageert anders op kanker. Goed om dat als professional te weten en hierop te kunnen reageren. De psychologische aspecten zijn minstens zo belangrijk.

Nieuwe opzet
Aangezien dit een nieuwe specialisatie betreft, konden we een nieuwe opzet maken bij het formuleren van de eisen. Bij het formuleren van de exameneisen is gebruik gemaakt van de taxonomie van Bloom. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de verschillende niveaus die een kandidaat moet beheersen. Bijvoorbeeld sommige zaken moet je kennen en anderen moet je toe kunnen passen.

Voor wie?
Om de specialisatie te kunnen behalen moet de schoonheidsspecialist een allround schoonheidsspecialist zijn. De basiskennis en vaardigheden van een allround schoonheidsspecialist worden bekend geacht.

Hoe nu verder?
Na het formuleren van de exameneisen kan een opleider een nieuwe opleiding opzetten voor deze specialisatie.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.