Menu

IGJ publiceert factsheet over inspectiebezoeken

woensdag 24 augustus 2022

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft op 9 augustus 2022 een factsheet gepubliceerd over de veiligheid in schoonheidssalons. Daarin staan de resultaten van 18 inspectiebezoeken bij schoonheidssalons.

IGJ publiceert factsheet over inspectiebezoeken

'Veilige zorg in schoonheidssalons, maar kwaliteit kan omhoog'
In de factsheet concludeert IGJ dat de kwaliteit van de zorg binnen de schoonheidssalons over het algemeen goed is en dat er op bepaalde onderwerpen ruimte voor verbetering is. Zo moet er bijvoorbeeld meer aandacht zijn voor de verplichtingen vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Bovendien neemt IGJ een stelling in over de hyaluronpen en de mesogun.

Hyaluronpen en mesogun zijn een voorbehouden handeling
In de factsheet van IGJ wordt ook gesproken over twee technieken, waar nu geen duidelijke wetgeving over bestaat: de hyaluronpen en de mesogun.
In opdracht van IGJ heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze technieken onderzocht. Op basis van de resultaten van dit onderzoek beschouwt de inspectie behandelingen met een mesogun en hyaluronpen als een injectie, en daarmee als een voorbehouden handeling.
Dat betekent dat de inspectiedienst van mening is dat alleen behandelaars met een BIG-registratie met de juiste bevoegdheden deze technieken mogen gebruiken. Schoonheidsspecialisten hebben geen BIG-registratie.

Geen meldingen over grote misstanden
De factsheet van IGJ begint met de media-aandacht over de cosmetische sector. IGJ concludeert dat er weinig meldingen zijn over calamiteiten of ernstige schade naar aanleiding van behandelingen. De bezoeken aan schoonheidssalons leverden ook niet het beeld op van grote misstanden.
Bij de conclusies in de factsheet van IGJ staat dan ook: 'De inspectie heeft geen ‘misstanden’ aangetroffen zoals deze in de media gemeld worden'. Dit bevestigt ook de informatie die bekend is bij ANBOS.

ANBOS staat voor de kwaliteit van gediplomeerde schoonheidsspecialisten
ANBOS heeft altijd benadrukt dat wij staan voor de kwaliteit van gediplomeerde schoonheidsspecialisten. Bij ons zijn geen meldingen bekend die ‘misstanden’ bevestigen. Dat er personen zijn die behandelingen uitvoeren waar zij niet voor opgeleid zijn, vinden wij een zeer ongewenste situatie.
Dit is een belangrijke reden waarom het kwaliteitsregister SKIN register is opgericht: om de kwaliteit van gediplomeerde schoonheidsspecialisten beter zichtbaar te maken bij de consument.

Extra informatie voor ANBOS-leden
ANBOS heeft een overzicht gemaakt van de aanbevelingen vanuit IGJ. Leden kunnen dit overzicht en de veelgestelde vragen bekijken op de websitepagina Inspectiebezoeken IGJ.

Terug naar nieuwsoverzicht
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.