Menu

Ontharen met IPL en laser blijft bij het vak van de schoonheidsspecialist

vrijdag 29 januari 2021

Definitief ontharen met behulp van IPL en laser blijft binnen het vak van de gediplomeerde schoonheidsspecialist. Dat blijkt uit het advies van minister Van Ark (Medische Zorg & Sport), dat is overgenomen door de Kamer. Een jarenlange discussie rondom het reguleren van IPL- en laserbehandelingen in het kader van de Wet BIG is daarmee afgesloten. Consumenten kunnen voor definitief ontharen met behulp van IPL of laser nu, en in de toekomst, terecht bij de daarvoor opgeleide schoonheidsspecialist.

Ontharen met IPL en laser blijft bij het vak van de schoonheidsspecialist

“Het is duidelijk dat de kwaliteit van de schoonheidsspecialisten gezien en gewaardeerd wordt”, zegt ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten: “In onze consumentenvoorlichting benadrukken wij om als consument kritisch te zijn. Kies altijd voor een gediplomeerde schoonheidsspecialist met de juiste vakdiploma’s voor de behandelingen die zij of hij uitvoert.“

De vakgespecialiseerde schoonheidsspecialist

Schoonheidsspecialisten kunnen zich specialiseren door extra vakdiploma’s te halen. Met het vakdiploma Ontharingstechnieken hebben zij een opleiding gevolgd om IPL- en laserbehandelingen goed en veilig uit te voeren. Vakdiploma’s kunnen geregistreerd worden bij ANBOS. Om geregistreerd te blijven, volgen schoonheidsspecialisten verplichte nascholingen. Via anbos.nl/consument kunnen consumenten, maar ook zorgverzekeraars, zien welke salons werken met vakspecialisaties.

Kwaliteitsregister SKIN

Vanaf 1 oktober 2020 is het SKIN-register gestart: het kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten in Nederland. ANBOS: “Voor diverse beroepen in en rond de zorg zijn de afgelopen jaren kwaliteitsregisters in het leven geroepen. Dankzij het SKIN register is nu ook de kwaliteit van individuele schoonheidsspecialisten zichtbaar en door iedereen te raadplegen.“

Politiek

ANBOS vervolgt: “We merken dat het SKIN register vanuit de politiek gezien wordt als een belangrijke bijdrage aan kwaliteitsverbeteringen in de cosmetische sector. De kwaliteit was er al, maar is nu beter zichtbaar geworden.”

In het advies rondom IPL- en laserbehandelingen werd het SKIN register door minister Van Ark  specifiek benoemd: “Het SKIN register is een positieve ontwikkeling wat het voor patiënten makkelijker maakt om invulling te geven aan hun eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of de door hun uitgekozen behandelaar voldoende gekwalificeerd is. Ik verwacht dat een onafhankelijk kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten een bijdrage zal leveren aan verdere kwaliteitsverbeteringen in de cosmetische sector.”

Waar is het allemaal mee begonnen?

We gaan terug naar 2013. Toenmalige minister van Volksgezondheid, Schippers, stelt voor om IPL- en laserbehandelingen te reguleren. Dat zou betekenen dat het behandelen van overbeharing met behulp van IPL- en laser niet langer door de schoonheidsspecialist mag worden uitgevoerd, maar alleen via BIG-geregistreerde zorgverleners zoals artsen en huidtherapeuten.

Volgens ANBOS is de minister onvoldoende op de hoogte van het beleid dat ANBOS voert en het verschil tussen gediplomeerde en niet-gediplomeerde schoonheidsspecialisten. ANBOS versterkt de communicatie met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en er volgen vele gesprekken en briefcorrespondenties.

In 2015 complimenteert de minister ANBOS met de zelfregulering van de branche. Dit is het jaar waarin de lobby nóg steviger wordt ingezet. Met een petitie worden meer dan 50.000 handtekeningen verzameld en worden -tijdens het aanbieden ervan- meer Kamerleden wakker geschud.

In de daaropvolgende jaren heeft het ministerie van VWS diverse partijen de opdracht gegeven om de mogelijke risico’s en meldingen van IPL- en laserbehandelingen te onderzoeken. Uit deze onderzoeken bleken steeds te weinig aanknopingspunten te bestaan om het voorstel te bekrachtigen.

In opdracht van ANBOS worden verschillende aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Het SENTIX-rapport ‘Licht op de Zaak’ wordt in 2016 door ANBOS overhandigd aan de directeur-generaal van VWS.

Het laatste onderzoek door de Raad Volksgezondheid & Samenleving in 2020 concludeert dat, ondanks het grote aantal IPL-en laserbehandelingen dat jaarlijks uitgevoerd wordt, slechts een klein aantal meldingen zijn binnengekomen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Al deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat minister Van Ark stelt dat het op dit moment niet nodig is om IPL- en laserbehandelingen volgens de Wet BIG te reguleren.

Terug naar nieuwsoverzicht
Chat on WhatsApp
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.