Menu

Schoonheidsspecialisten zijn klaar om veilig en verantwoord open te kunnen

vrijdag 19 februari 2021

“Onze beroepsgroep is klaar om weer veilig en verantwoord open te kunnen.” Dat zegt ANBOS, brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten in een brief aan Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer.

Schoonheidsspecialisten zijn klaar om veilig en verantwoord open te kunnen

Essentiële zorg, preventie en welzijn

“Schoonheidsspecialisten verlenen niet alleen cosmetische behandelingen, maar ook zorg vanuit de aanvullende zorgverzekering”, legt ANBOS uit: “Deze zorg valt onder de essentiële zorg.” Gespecialiseerde schoonheidsspecialisten die huidzorg verlenen vanuit de aanvullende zorgverzekering, hebben een AGB-code en staan geregistreerd in de registers van ANBOS.

“Door het niet beschikbaar zijn van deze essentiële zorg verergert de gezondheid van de huid”, zegt de brancheorganisatie: “Daarnaast zijn behandelingen door de schoonheidsspecialist ook gericht op preventie van huidproblemen. Uitblijven van huidzorg op de probleemhuid leidt tot verergering van huidproblemen.”

Het effect van behandelingen door de schoonheidsspecialist beperkt zich niet alleen tot de huidgezondheid. ANBOS: “Behandeling en massage van de huid verbetert de mentale gezondheid. Het vermindert angst en stress, zorgt voor ontspanning van de spieren, en verhoogt het immuunsysteem.”

Veilig en verantwoord volgens strenge hygiëneprotocollen

De brancheorganisatie onderstreept dat, van de contactberoepen, de bedrijfsvoering van schoonheidsspecialisten overeen komt met die van de huidtherapeuten, cosmetische artsen, fysiotherapeuten en pedicures. Schoonheidsspecialisten vallen dan ook onder de zorg volgens de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg).

“Schoonheidsspecialisten werken volgens zeer strenge hygiëneprotocollen. Daarbovenop werken zij volgens het aangescherpte Covid-19 hygiëneprotocol, dat door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en EZK (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) is goedgekeurd”, zegt ANBOS: “Na de eerste lockdown zijn we op basis van deze redenen als één van de eerste beroepsgroepen weer open gegaan.”

Schoonheidsspecialisten werken alleen op afspraak, met een registratieplicht, en één op één in een (volgens de norm) separate geventileerde behandelruimte. Er is geen sprake van een samenkomst van grotere groepen. Voor zover bekend ligt de bron van het aantal besmettingen niet bij de schoonheidsspecialist.

Financiële noodzaak

“Heropening op korte termijn is financieel een absolute noodzaak”, zegt ANBOS: “Er is geen of weinig inkomen. Er zijn vanuit de overheid onvoldoende steunmaatregelen beschikbaar. De schuldenlast groeit iedere dag dat we gesloten zijn, zowel zakelijk als privé. Er is sprake van acute geldnood.”

Terug naar nieuwsoverzicht
Chat on WhatsApp
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.