Menu
Direct naar downloads

Declaraties en zorgverzekeraars

ANBOS krijgt regelmatig dezelfde vragen over declaraties en zorgverzekeraars. In dit overzicht vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

Declaraties en zorgverzekeraars

Hoe zit het precies met het declareren van behandelingen en wat kun je doen om in aanmerking te komen voor vergoedingen door zorgverzekeraars?

Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

Stap 1: Registreer je specialisatie bij ANBOS.
Ben je gediplomeerd, sta je met je salon ingeschreven bij de KvK én heb je naast je basisdiploma ook diploma’s van specialisaties op zak? Dan kun je je specialisatie(s) registreren bij ANBOS. Na registratie kun je op MijnAnbos bij ‘Mijn lidmaatschappen’ een uitdraai maken. Deze uitdraai heb je nodig voor je aanvraag van een AGB-code.

Stap 2: Meld je met de eHerkenning aan bij het ZorgaanbiedersportaalVoordat je een AGB-code bij Vektis kunt aanvragen, moet je je zelfstandig aanmelden bij www.toetredingzorgaanbieders.nl. De meeste schoonheidsspecialisten vallen namelijk sinds 1 juli 2022 onder de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Vektis neemt geen AGB-aanvragen in behandeling als je je niet hebt aangemeld bij het Zorgaanbiedersportaal. Om in te loggen bij het Zorgaanbiedersportaal, heb je eHerkenning nodig. Als je nog geen eHerkenning hebt, kun je deze hier aanvragen.

Stap 3: Vraag een AGB-code aan bij Vektis.
Zodra je specialisatie geregistreerd is bij ANBOS en je in het Zorgaanbiedersportaal bent aangemeld, moet je zelf een AGB-code aanvragen bij Vektis. De AGB-code wordt landelijk gebruikt om het declaratieproces tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar te stroomlijnen. Heb je geen AGB-code, dan kunnen declaraties van jouw klanten niet verwerkt worden. 

Stap 4: Zorg voor een zo volledig mogelijke factuur.
Zorgverzekeraars willen steeds meer weten over de behandelingen die jij als zorgaanbieder geeft. Zorg dus voor een zo volledig mogelijke factuur. Lees hier welke gegevens echt niet mogen ontbreken op jouw factuur. Hier vind je ook een modelfactuur.

Het is vooral belangrijk dat jouw klant, voor de behandeling, zélf de polisvoorwaarden van zijn of haar zorgverzekering checkt of de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt. Hier kun je als schoonheidsspecialist nooit verantwoordelijk voor zijn. 

AGB code

 • Wat is een AGB-code?
 • Hoe vraag ik een AGB-code aan?

Prestatiecode

 • Wat is een prestatiecode?

Zorgprofiel

  Vergoedingen bij zorgverzekeraars

  • Wat zet ik op mijn factuur?
  • Ik heb mijn specialisatie vakdiploma behaald. Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor vergoedingen?
  • Hoe registreer ik mijn specialisatie bij ANBOS?
  • Mijn klant wil de behandeling indienen bij de zorgverzekeraar. Wat zet ik op mijn factuur?
  • Welke behandelingen worden door zorgverzekeraars vergoed?
  • Een klant vraagt of ik de behandeling anders op de factuur wil vermelden dan de daadwerkelijke behandeling, zodat deze alsnog vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Wat moet ik doen?
  Ja, ik accepteer cookies.

  Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.