ANBOS krijgt regelmatig dezelfde vragen over declaraties en zorgverzekeraars. In dit overzicht vind je antwoord op de meest gestelde vragen.
Hoe zit het precies met het declareren van behandelingen en wat kun je doen om in aanmerking te komen te komen voor vergoedingen door zorgverzekeraars?
Registreer je specialisatie bij ANBOS. Ben je gediplomeerd, sta je met je salon ingeschreven bij de Kvk én heb je naast je basisdiploma ook diploma’s van specialisaties op zak? Sluit je dan aan bij ANBOS en registreer je specialisatie(s). Na registratie, kun je op MijnAnbos een uitdraai maken. Deze uitdraai heb je nodig voor je aanvraag van een AGB-code.
Vraag een AGB-code aan bij Vektis. De AGB-code wordt landelijk gebruikt om het declaratieproces tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar te stroomlijnen. Heb je geen AGB-code, dan kunnen declaraties van jouw klanten niet verwerkt worden. Zodra je specialisatie geregistreerd is bij ANBOS, moet je zelf een AGB-code aanvragen bij Vektis.
Zorg voor een zo volledig mogelijke factuur. Zorgverzekeraars willen steeds meer weten over de behandelingen die jij als zorgaanbieder geeft. Zorg dus voor een zo volledig mogelijke factuur. Lees hier welke gegevens echt niet mogen ontbreken op jouw factuur. Hier vind je ook een model factuur.
In eerste plaats is het belangrijk dat jouw klant, voor de behandeling, zélf de polisvoorwaarden van zijn of haar zorgverzekering checkt of de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt. Hier kun je als schoonheidsspecialist nooit verantwoordelijk voor zijn.
Vergoedingen bij zorgverzekeraars
Ik heb mijn specialisatie vakdiploma behaald. Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor vergoedingen?
Ben je gediplomeerd, sta je met je salon ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb je naast je basisdiploma ook diploma’s van specialisaties op zak? Sluit je dan aan bij ANBOS en registreer je specialisatie(s). Na registratie, ontvang je van ANBOS een bevestiging. Deze bevestiging heb je nodig om een AGB-code aan te vragen.
Mijn klant wil de behandeling indienen bij de zorgverzekeraar. Wat zet ik op mijn factuur?
Gebruik hiervoor het voorbeeldfactuur met alle informatievelden die je nodig hebt.
Welke behandelingen worden door zorgverzekeraars vergoed?
Een klant vraagt of ik de behandeling anders op de factuur wil vermelden dan de daadwerkelijke behandeling, zodat deze alsnog vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Wat moet ik doen?
Ons advies is: blijf ver weg van fraude. Wees eerlijk naar jezelf en naar je klant. Geef aan de klant wél te willen behandelen, maar niet onder valse voorwendselen wilt factureren. Als professionele schoonheidsspecialist wil je niet te maken hebben met fraude.
Naast consequenties die het voor jou en je salon kan hebben, kan dergelijke fraude ook zeer nadelig zijn voor de gehele branche. Als brancheorganisatie nemen wij hiertegen en tegen elke andere vorm van fraude openlijk stelling. Zorgverzekeraars kunnen ANBOS als consequentie hiervan niet langer meer zien als een betrouwbare en representatieve beroepsvertegenwoordiging van schoonheidsspecialisten. Het zou treurig zijn als het imago van een hele beroepsgroep wordt beschadigd door een minderheid die zich onder de ANBOS vlag onrechtmatig verrijkt.
Als gediplomeerd schoonheidsspecialist verricht je voor de verzekerden belangrijk werk. Zorg ervoor dat je borg blijft staan voor kwaliteit en integriteit en zet sjoemelaars buiten spel. Zo kun je terecht trots zijn en trots blijven op jouw beroep en op de brancheorganisatie.
AGB code
Wat is een AGB-code?
AGB-codestaat voor Algemeen GegevensBeheer-codeen is een landelijkecodewaarmee zorgaanbieders kunnen worden herkend.
De AGB-code wordt landelijk gebruikt binnen het proces van declaratie tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Heb je geen AGB-code, dan kunnen declaraties van jouw klanten niet verwerkt worden. De code bevat, naast jouw naw-gegevens, ook informatie over de praktijkvoering en jouw bevoegdheid. Let op: wanneer je salon-adres wijzigt, moet je dit ZELF doorgeven aan Vektis! Je AGB-code is namelijk gekoppeld aan jou als persoon én aan je locatie.
Na het registreren van je specialisaties bij ANBOS, ben je zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van een AGB-code. Je kunt deze code aanvragen viawww.agbcode.nl. Bij de aanvraag vraagt de Vektis altijd om je lidnummer bij ANBOS, de datum wanneer je lid bent geworden en ook de specifieke uitdraai die je via MijnAnbos hebt aangemaakt.
Hoe vraag ik een AGB-code aan?
Om er voor te zorgen dat de uitwisseling van berichten over declaraties tussen zorgverleners - in dit geval jij als schoonheidsspecialist en zorgverzekeraars - goed verloopt, heb je een AGBcode nodig. Deze code correspondeert met het informatiesysteem van alle zorgverzekeraars in Nederland en vraag je aan bij het overkoepelende orgaan Vektis.
Prestatiecode
Een zorgverzekeraar vraagt om een prestatiecode. Waar kan ik deze codes vinden?
Sommige zorgverzekeraars werken (of gaan werken) met prestatiecodes van Vektis. Deze prestatiecodes vind je terug op de website onder de lijst Paramedische hulp (012). Volg de volgende stappen: Stap 1: Ga naar de Vektis website Stap 2: Download de prestatiecodelijst Paramedische hulp (012). Stap 3: Zoek de code op die hoort bij de uitgevoerde behandeling. (Vanaf 7000 vind je de voor jou belangrijk codes die vermeld dienen te worden op je factuur. Zo valt Acne onder 7010 en Camouflage onder 7012. Kijk voor alle overige codes op https://tog.vektis.nl/WebInfo.aspx?ID=Prestatiecodelijsten of bel Vektis 030-8008300) Stap 4: Vermeld deze code op je factuur.
Zorgprofiel
Hoe stel ik een zorgprofiel op voor verzekeraars?
Voor het indienen van declaraties bij onder andere ONVZ en VGZ is het belangrijk om aan te geven welke behandeling je hebt uitgevoerd (zorgprofiel mild, matig of heftig). Om je een leidraad te geven heeft ANBOS een stroomschema Acné opgemaakt dat je kunt raadplegen.
Deel dit artikel op social media:
Ja, ik accepteer cookies.
Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.