Menu

Politiek en wetgeving

ANBOS krijgt regelmatig dezelfde vragen over politieke ontwikkelingen. In dit overzicht vind je de meest gestelde vragen (én antwoorden).

Veel gestelde vragen

Ik ben zzp'er. Moet ik me verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?
In 2019 is een principe-akkoord gesloten tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet. Hierin is de verplichting opgenomen voor ZZP'ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (AOV). Het kabinet wil dat de sociale partners begin 2020 een gedetailleerd advies hebben uitgewerkt. Intussen adviseren we om de verplichting niet af te wachten en alvast de eigen situatie goed in kaart te brengen.

Hoe staat het met de wijziging wet BIG en laseren?
ANBOS heeft bij MEVA - ministerie van Volksgezondheid de status opgevraagd van het wetsvoorstel voor wijziging van de Wet BIG, met name ten aanzien van IPL/laser. Helaas blijft het nog even duren voor er duidelijkheid is. De Tweede Kamer heeft -op basis van het voorstel- een vraag gesteld over de toekomstbestendigheid van de wijziging. Het dossier is weer terug bij de minister, die opnieuw advies vraagt bij de Raad van State. Achter de schermen blijft ANBOS zich actief inzetten voor de belangen van onze gediplomeerde schoonheidsspecialisten. Zodra er iets verandert, informeren we onze leden via al onze beschikbare kanalen.

Waarom is het vak schoonheidsspecialist geen beschermd beroep?
Voorheen bestond de Nederlandse vestigingswet die gericht was op het stellen van bekwaamheidseisen voor ondernemers die een bepaald vak uitoefenen. Deze wet is echter afgeschaft in juli 2007. Hierdoor zijn bepaalde beroepsgroepen – waaronder schoonheidsverzorging – geen ‘beschermd’ beroep meer, oftewel er worden geen eisen aan vestiging gesteld.

Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.